Японският автомобилен гигнат Toyota ще инвестира 394 млн. долара в

...
Японският автомобилен гигнат Toyota ще инвестира 394 млн. долара в
Коментари Харесай

Toyota и Intel в съвместен бизнес: Инвестират в летящи таксита

Японският авто гигнат Toyota ще влага 394 млн. $ в стартъпа на Joby Aviation, който създава така наречен " летящо такси ". Кръгът за финансиране е на обща стойност от 590 милиона $ като в него към този момент са се присъединили компании като Intel и JetBlue, оповестява Financial Times.

Целта е услугата да тръгне до 2023 година. Финансирането на плана е набрало към този момент 720 милиона $ като това се регистрира като най-добре финансираната компания за разработка на въздушни таксита сега съгласно редица финансови специалисти.

Германският съперник Volocopter, подсилен от родителя на Mercedes-Benz - Daimler, е събрал 81 млн. eвро и се надява да започва комерсиалните си услуги в Сингапур до 2022 година Lilium, основана в Мюнхен, е привлякла 101 млн. $ и съобщи, че се надява на " логичен " старт на пазара през 2025.

JoeBen Bevirt, изпълнителен шеф на Joby сподели, че съдействието с Toyota " съставлява невиждан ангажимент за пари и запаси за нас и тази нова промишленост към един от водещите международни производители на коли ".

Шигеки Томояма, вицепрезидент на Toyota от своя страна ще се причисли към борда на шефовете на Joby.

Основаният през 2009 година, стартъп на Joby твърди, че електрическият им самолет за четирима пасажери, който може да излетява и каца отвесно като самолетите на Озпрей, употребявани от американските морски пехотинци, ще може да пътува с до 200 благи в час за обсег от над 150 благи, макар че актуалният му първообраз към момента не дава отговор на тези спецификации. Производствената му база е в Марина, Калифорния, южно от Санта Крус.

Изпълнителният-директор Пол Скиара, бизнесмен и съосновател на Pinterest заяви, че Toyota ще помогне на Joby да разшири производството и да засили контрола на качеството и разноските. Прототипите на компанията са създадени вътрешно с по-леки материали, в сравнение с нормално се употребяват в галактическото пространство.

" Това е като първите дни на електрическите транспортни средства на земята ", сподели Скиара. " Не са доста фирмите, които ще търсят развиване ".

Даниел Елуел, бивш шеф на Федералната авиационна администрация в Съединени американски щати предизвести, че FAA няма да утвърди елементарно транспортните средства, до момента в който не се подсигурява сигурността. " Вие виждате идеалния метод за транспорт на хора в градовете ", сподели той. " Аз пък виждам транспортни средства с размерите на автомобил с голям брой ротори, висящи над хората, които разхождат кучетата си ".

Joby вече има многогодишно съглашение с Uber, който се съгласи да даде " ръководство на въздушното пространство, инфраструктура на въздушното пространство и потребителски интерфейси ", обявиха от компанията.

Uber също работят върху свое летящо такси взаимно с Hyundai като те също се насочиха към 2023 година за стартиране на първия им модел в употреба.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР