Той поиска да говори на закрито заседание за конкретни досъдебни

...
Той поиска да говори на закрито заседание за конкретни досъдебни
Коментари Харесай

Иван Гешев изненадващо се отказа от изявлението си по БНТ, но поиска да говори пред депутатите

Той изиска да приказва на закрито съвещание за " съответни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи "

Главният прокурор Иван Гешев изненадващо изиска да бъде изслушан от Народното събрание в закрито съвещание, с цел да осведоми депутатите за " съответни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с въздействие ". Това разгласи държавното обвиняване, откакто часове по-рано стана ясно, че Гешев се е отказал от обръщението си към обществото по Българска национална телевизия, планувано за довечера.

Така играта на котка и мишка сред основния прокурор и съперниците му продължава.

Гешев разгласи през вчерашния ден, че ще направи обръщението си по Българска национална телевизия, откакто стана ясно, че разглеждането на настояването за уволнението му от Висшия правосъден съвет ще продължи в понеделник, 12 юни. Точно по тази причина и поръчката на основния прокурор прозвуча като закана за някакви разкрития.

След това, наподобява, е размислил. Причината е 14-часовото съвещание на съвета през вчерашния ден, както и идното пътешестване на Гешев в Брюксел, където е поканен на чуване от евродепутати. Очаква се основният прокурор да направи обръщението си идната седмица, евентуално в четвъртък. До сряда, в това число, той ще е в Брюксел.

За чуването в Народното събрание Гешев се базира на член 26 от правилника на Народно събрание, съгласно който минимум един път на всеки три месеца в правната комисия се организира разискване с присъединяване на основния прокурор по отношение на използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи. Обсъждането може да се направи и по самодейност на основния прокурор.

Главният прокурор показва, че чуването следва да се организира при закрити врата поради съдържаща се в досъдебните производства сензитивна информация.

Обичайно основният прокурор се оправдава с това, че той е просто админ в прокуратурата, от него нищо не зависи и не знае какво се случва по съответни каузи. За да изнася информация, той официално би трябвало да е получил позволение от наблюдаващите прокурори. Преди тъкмо 6 години по запитване на предшественика на Гешев Сотир Цацаров Конституционният съд постанови, че Народното събрание не може да изисква от основния прокурор отчет за активността на прокуратурата по съответно наказателно произвеждане. Гешев не един път е припомнял това на депутатите.

БЪРЗАТ, НО БАВНО

През цялото съвещание на съвета през вчерашния ден Гешев обвиняваше, че с процедурата се бърза, с цел да се спазел някакъв период за неговото премахване. В същото време обаче членовете на съвета часове наред спореха за процедурата, а по-късно разпитваха очевидци, в това число за обстоятелства, които нямат никакво отношение към настояването Гешев да бъде освободен предварително.

В понеделник съветът ще изслуша зам. основната прокурорка Даниела Машева. Ще се прегледат и други доказателства. Хипотетично е допустимо да се стигне и до гласоподаване на предлагането, само че е допустимо и гласуването да бъде отсрочено. За да бъде уволнен Гешев, са нужни 13 гласа, които към този момент наподобява, че ще се съберат. Процедурата завършва с президентски декрет, написа вестник Сега.

На 5 юни Гешев нападна в Конституционния съд законовите ремонти, с които беше въведен механизъм за следствие на основния прокурор, само че беше и понижено от 17 на 13 гласа болшинството, нужно за уволнението му. Ако Конституционен съд допусне делото до разглеждане, това ще блокира процедурата във Висш съдебен съвет. Обичайно Конституционен съд се произнася по допустимостта за към 2 седмици от сезирането си. Според източници на " Сега " и този път ще е по този начин.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР