Той не успя да спечели световната титла, но беше основен

...
Той не успя да спечели световната титла, но беше основен
Коментари Харесай

Liberté, Égalité, Mbappé.* Предводителят на френската футболна революция Килиан Мбапе

Той не съумя да завоюва международната купа, само че беше главен провинен финалът в Катар да бъде разгласен за най-хубавия в историята на Световните шампионати. А цяла Франция към този момент привижда в него водача на тима, който ще победи със Златната купа след 4 години. Той е Килиан Мбапе и през днешния ден има рожден ден.

Килиан Санми Мбапе Лотен е роден на 20 декември 1998 година в Париж . И макар че през днешния ден - два дни след изгубения - навършва едвам 24 години, французинът в действителност от дълго време има международна купа в биографията си. При това, за разлика от Меси , още в самото начало на кариерата си.
Световен първенец от младеж
На шампионата в Русия през 2018 година Мбапе е едвам на 19. И когато вкарва първия си гол на Мондиал при успеха на Франция над Перу с 1:0 в груповата фаза, влиза в историята като най-младия френски голмайстор, отбелязал на шампионат за Световната купа.

След това, в осминафинала, французинът става едвам вторият младеж, съумял да вкара 2 гола в мач на международно състезание след Пеле през 1958 година На конференцията след срещата, извоювана от „ петлите “ с 4:3, Мбапе непретенциозно споделя: „ Ласкателство е да си втори след Пеле, само че дано гледаме действително на нещата – Пеле е в друга категория. “
Това те прави част от компанията на велики играчи.Пеле за младия Мбапе
Самият Пеле обаче му отдава чест за достижението с пост в обществените мрежи. " Поздравления, Мбапе. Два гола на международно състезание, а още си толкоз млад! Това те прави част от компанията на велики играчи. Късмет в другите мачове ", написа тогава бразилецът в Туитър.

Но сравненията с не завършват дотук. На финала против Хърватия Мбапе вкарва гол с шут от 25 метра, а Франция побеждава с 4:2. Така младежът става и вторият младеж след Пеле, който отбелязва гол във край за Световната купа. А с общо четири гола в шампионата получава премията за най-хубав млад състезател на Световното състезание по футбол в Русия.

И сигурно става новият любим на френските ентусиасти.
Libert é, É galit é, Mbapp é “
Утвърдилата се като футболно факсимиле във Франция крилата тавтология на държавния лозунг " Свобода, тъждество, приятелство ", зародил по време на Великата френска гражданска война от 1789 година, в действителност носи бездънен обществен подтекст.

Става дума за това, че проблематичните покрайнини на огромните френски градове, обитаеми с наследници на мигранти, са отечество на доста от звездните имена в националния тим на Франция, в това число и на Килиан Мбапе .

Успехите на младия френски тим провокират мнения в страната по отношение на разминаването сред статута на воин на Мбапе и маргинализацията като цяло на младежите от предградията.
 Килиан Мбапе с премията
За някои от жителите на тези квартали футболът не е просто занимание, а се възприема като една от дребното благоприятни условия за излаз от цикъла на беднотия и дискриминация, присъщи за сходни региони. „ Единственият метод да успееш тук е със спорта или с рап музиката “, споделят хората в тях.
Единственият метод да успееш тук е със спорта или с рап музикатаЖители на френските покрайнини
Точно подобен е и казусът с Мбапе. Бащата на Килиан е от Камерун , а майка му – от Алжир . Самият той е роден и израства в парижкото предградие Бонди, в чийто футболен клуб се записва на 6 години. Тъй като незабавно демонстрира гений, е изместен в националния футболен център „ Клерфонтен “, профилиран в образованието на млади френски играчи. И резултатите не закъсняват.
Напред и нагоре
Впечатляващото показване на Мбапе в „ Клерфонтен " притегля вниманието на именити клубове като „ Реал Мадрид ", „ Манчестър Сити ", „ Байерн Мюнхен ", „ Ливърпул " и „ Челси “. Той даже пътува до Лондон , когато е единствено на 11 години, с цел да играе за младежкия тим на „ Челси “ в мач против „ Чарлтън Атлетик ". В последна сметка обаче избира да играе за френския „ Монако ".

През 2015 година Мбапе дебютира за „ Монако “ на 16-годишна възраст, като чупи върха на Тиери Анри за най-млад състезател във френското състезание. Веднага по-късно става и най-младият голмайстор в историята на „ монегаските “.

През 2017 година Килиан минава в „ Пари Сен Жермен “ . Същата година става най-младият състезател, вкарал 10 гола в Шампионската лига, когато отбелязва за новия си тим против „ Байерн Мюнхен “.
 Мбапе се радва на гола си в мача против Дания в груповата фаза на Световното състезание в Катар през 2022 година
Откакто Килиан Мбапе е в „ Пари Сен Жермен “, тимът единствено един път пропуща да стане първенец на френската Лига 1 – през 2021 година, когато купата печели „ Лил “. А самият той от 2018 година насам в четири следващи години безапелационно е голмайстор на Франция.
Как се произнася името му
Самият футболист надали подозира каква дискусия е предизвиквало произнасянето на името му измежду българските фенове на Световното състезание в Катар – дали вярното му произнасяне е „ Мбапе “ или „ Ембапе “ .

Всъщност във Франция фактически произнасят името „ Ембапе “ , заради спецификата на френската фонетика, която не разрешава изговарянето на глухо „ м “ преди склонен тон.

Тъй като самото име обаче е африканско и в истинското си произнасяне е без спомагателен тон „ е “, спазването на френската фонетика е въпрос на избор.

Или другояче казано – и двата разновидността за изговаряне не са неверни. А мотивите името му постоянно да се загатва от футболните коментатори без никакво подозрение ще стават от ден на ден.

------------------

* „ Свобода, тъждество, Мбапе “ – тавтология на девиза на Великата френска гражданска война „ Свобода, тъждество, приятелство “ – бел. ред.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР