Той е бил гонен като дивеч: 25-годишният афроамериканец Ахмад Арбери

...
Той е бил гонен като дивеч: 25-годишният афроамериканец Ахмад Арбери
Коментари Харесай

Гонен като дивеч: трима бели мъже отговарят за смъртта на чернокожия Ахмад Арбери


Той е бил гонен като дивеч: 25-годишният афроамериканец Ахмад Арбери тичал за здраве, когато трима бели мъже го подгонили с оръжие, а най-после и ликвидирали с два изстрела в гърдите. Сега съдът постанови виновността им.

Жертвата Ахмад Арбери като 18-годишен юноша

Около 10 часа време лиши на правосъдните заседатели в пристанищния град Брунсуик, щата Джорджия, с цел да стигнат до решение: отговорни за осъществено ликвидиране и други точки от обвиняването за тримата подсъдими – Травис М, неговият татко Грегъри и съседът им Уилям Б. Тримата могат да получат и доживотна присъда, като самото решение на съда ще бъде оповестено по-късно.
Редакцията предлага
25-годишният афроамериканец Ахмад Арбери беше убит през февруари 2020 година в южния американски щат по време на джогинг. Следствието откри, че тримата обвинени са гонили чернокожия мъж с пикап, заплашвали са го с оръжие и по-късно от непосредствена непосредственост са го умъртвили с два изстрела в гърдите. Уилям Б., който е взел участие в преследването, е снимал цялото деяние, настояват проверяващите.

Записът задвижва следствието

Случаят се трансформира в политически въпрос: гибелта на Арбери в Брунсуик, както и през май 2020-а в Минеаполис провокираха предишното лято всеобщи митинги против деянията на расизъм в Съединени американски щати. Възмутително в тази ситуация с Ахмад Арбери беше това, че правораздаването се задейства чак откакто месеци по-късно се появи въпросният запис от мястото на закононарушението. Освен това доста остро беше подложено на критика и това, че от общо 12 правосъдни заседатели по делото единствено един е негър.

Обвиняемите твърдяха, че са взели Арбери за апаш и се позоваха на настоящ по това време в Джорджия закон, който разрешава на жителите да задържат хипотетични причинители на закононарушения. Макар физическият палач да е единствено един, другите двама бели мъже също бяха упрекнати – за съучастничество. Прокуратурата пледира, че точно дейностите на всичките трима забъркани мъже са довели до гибелта на Арбери.

" Животът на чернокожите "

След произнасянето на решението на правосъдните заседатели, майката на жертвата съобщи, че е била „ дълга и тежка борба ". А известният в Съединени американски щати правозащитник Ал Шарптън разяснява, че „ животът на чернокожите има значение ", което се трансформира в мото на миналогодишните.

Президентът Джо Байдън приветства развоя по делото, само че акцентира, че в битката против расизма Съединени американски щати имат да извървят още дълъг път. Същото сподели и неговата заместничка Камала Харис, която е първата афроамериканка на вицепрезидентския пост в Съединени американски щати.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР