Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо

...
Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо
Коментари Харесай

Христо Проданов: БСП се бори за смяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек

Това съобщи заместник-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов в „ Неделя 150 “ по БНР.

Той уточни, че Българска социалистическа партия има съвпадане по четири от петте целта, посочени от Пламен Николов, като се изключи мажоритарния избор.

„ Въпросът с мажоритарния избор би трябвало да бъде доста деликатно премислен, да бъдат разисквани всичките му страни и заплахите, които може да породи. Многократно сме заявявали, че Българска социалистическа партия не поддържа мажоритарния избор и сме изтъквали аргументите за това. Една от тях е, че може да разреши на доста олигарси без политическо минало да влязат в Народното събрание, единствено с цел да си прокарват личните стопански ползи. А точно от това хората се възмущават, това ги отблъсква от политиката и не трябва да го допуснем “, разяснява Проданов.

„ В свое изявление Пламен Николов сподели нещо притеснително за контракта с Република Северна Македония. Затова желаеме среща сред него и нашата парламентарна група, да уточним този и други въпроси, с цел да можем в действителност да следваме това, което сме си дали обещание “, уточни още социалистът.

Проданов посочи, че Българска социалистическа партия се бори за промяна на модела, при който всичко в България зависи от един човек, и за връщане към парламентарната форма на ръководство, при която Народното събрание упражнява надзор върху изпълнителната власт.

„ Затова аз не съм склонен, че министър-председателят би трябвало да е самостоятелен. Напротив, той би трябвало да е подвластен от тези, които са го избрали в Народното събрание и от тези, които го поддържат политически “, аргументира се Проданов.

Според него целите на държавното управление би трябвало да са написани под някаква форма и да се следват абсолютно. Той акцентира, че с цел да е отговорно и намерено ръководството, би трябвало да има подобен документ.

На въпрос по кое време би трябвало да бъдат оповестени министрите, Христо Проданов отговори, че управлението на Има Такъв Народ е осведомено с процедурата в Българска социалистическа партия по утвърждение на държавното управление, а точно, че Националният съвет на партията би трябвало да бъде осведомен със състава на кабинета преди да вземе окончателното решение. „ Необходимо е, в случай че Има Такъв Народ желаят нашата поддръжка, да се съобразят с това “, добави Проданов.

„ Важното е да има един прям диалог и да няма задкулисие по метода, по който се избира държавното управление. Българска социалистическа партия ще се държи отговорно и по този въпрос. Дали Борисов ще разпореди на своите депутати да излязат от зала или не, нас не ни интересува. Ние сме с открити лица и по този начин ще продължим до края “, сподели още националният представител от левицата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР