Това заяви в интервю за ФрогНюз съпредседателят на Демократична България

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз съпредседателят на Демократична България
Коментари Харесай

Христо Иванов пред Фрог: Цонев е вън от обувките си. Дефилира по телевизиите, за да маже

Това съобщи в изявление за ФрогНюз съпредседателят на " Демократична България " и някогашен правосъден министър Христо Иванов.

Коментарът му идва на фона на редица кавги в обществено-политическия живот. Последните са свързани с Българската банка за развиване и заемите за милиони, които са били отпускани на шепа компании. Голяма част от тях имат връзка с Делян Пеевски. Йордан Цонев обаче към този момент дни наред обикаля телевизионните студия и изяснява, че такава връзка няма, а всичко е клевета. Днес даже уточни, че е разговарял с Христо Иванов реториката да спре.

Ето и цялото изявление:

Господин Иванов, тематиката с заемите от Българската банка за развиване към този момент дни наред ври. Става дума за милиони, съсредоточени в няколко компании. Бе намесено и името на Делян Пеевски, само че от Движение за права и свободи са безапелационни - няма нищо такова. Така ли е?

Темата ББР сме я повдигали. Абсолютно разумно е да е на напред във времето сега, в който влезе различен човек в министерството и непредубедено поглежда към този проблем и излизат скелетите. Естествено е Движение за права и свободи да са ужасно изнервени. Господин Цонев е разгневен от това, че споделих едно просто нещо - че оттатък въпроса за формалната връзка на Пеевски с една или друга корпоративна конструкция, стои въпросът за политическото въздействие и какво е Доган. Това е модел, система. Трайно състояние. Там е заровен казусът.

Той не е в това, че един или различен предприемач, както и да се споделя той, е получавал заем. Дори казусът не е доколко този заем е добър или неприятен. Проблемът е когато държавният запас се разпределя в нарушаване на разпоредбите поради политическо въздействие в интерес на един или различен състезател на пазара. Това е.

Въпросът е, че по всяка възможност чисто писмено нещата по всяка възможност са изрядни.

Не, не е по този начин. Документално има ограничаване на тази банка какви заеми може да отпуска. Има явен лиценз, съгласно който би трябвало да се подкрепят дребни и междинни предприятия, новаторски бизнеси и впрочем. “Булгартабак” не е нищо такова - нито е малко или приблизително, нито е иновативно… Там има позволено деформиране. До каква степен го има, би трябвало да бъде тествано. “Булгартабак” е благосъстоятелност на офшорка. Тоест всевъзможни изказвания за това дали Пеевски е там или не, по формулировка са изключени. Докато не излезе крайния притежател, бенефициента, ние не знаем дали той не е обвързван с Пеевски.

Има и възбрана за кредитиране на офшорки, което е още едно нарушаване на ББР.

Въпросът тук е дали ББР не прави всички тези изкривявания на своите задания под политически напън и напътствие. Това е моделът.

Как може да се откри?

Като имаме естествена прокуратура и естествен министър на стопанската система те почват да ровят и да откриват тези неща. В модерната народна власт има институции. Досега те бяха блокирани в интерес на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Това е казусът. Не, че предприемачът Х е получил сумата Y. Проблемът е когато това се случва вследствие на политическо въздействие, когато то изяснява изкривяването на активността на ББР, изкривяването на целите за харчене на обществени средства.

Когато контролните органи за слепи и неми за едни и бухалка за други.

Примерът с “Росенец” е същият - не е казусът, че някой си е вдигнал противозаконна виличка брега. Такива има стотици хиляди несъмнено. Проблемът е, че това е политическо лице, което получава обслужване от локални управляващи, централни управляващи, министерства… с цел да направи това нелегално имение. Проблемът е когато политическото въздействие е по-силно от закона, когато може да затвори очите на прокуратурата, когато може да накара ББР, икономическото министерство, Агенцията за приватизацията в тази ситуация на “Булгартабак”. Това е казусът.

Вчера господин Ганев в ефира на “Честно казано с Люба Кулезич” сподели - цяло село знае. Всичко това е обществена загадка, някак…

Не е въпросът дали всички знаят. Въпросът е да го променяме. Всички знаят всичко, само че дайте да седим и да го съзерцаваме, да пляскаме с ръце и да споделяме, че животът е прелестен. Не съм склонен с това.

Всички знаят, само че ние сме тези, които посочват обстоятелствата. Ето това изкарва от обувките господин Цонев. Защото те са скрили Пеевски чисто юридически с всевъзможни трикове. До момента, в който няма институции, които да ревизират. Изнервени са, че има министър в този момент, който потегля да рови. Но още повече са изнервени, когато някой излезе и уточни огромният проблем - подмолното въздействие на Доган и Сарая, което изяснява всички тези обстановки.

“Харвадските дипломи” ще се оправят ли с тази българска действителност?

Вкарвате ме в доста метафизичен разсъждения. Това са части хартия. Хората са тези, които могат да се оправят. Ако те имат образование от “Харвард”, това им оказва помощ да се оправят. Ще забележим.

Имайте поради, че това не са хора, които през вчерашния ден са приключили “Харвард” и са пристигнали в България. Това са хора, които са оперирали, правили са бизнес у нас, занимавали са се с разнообразни действия. Те имат биография тук. Не съм им юрист и да обмислям по метафизичен тематики. Това са хора, които имат доста други неща в биографията си, с изключение на тези дипломи.

Господин Йордан Цонев от Движение за права и свободи загатна тази заран, че е разговарял с вас да се приключи реториката, един тип да се " заровят томахавките ". Говорили ли сте си?

Не, не съм си приказвал с Йордан Цонев за закопаване на томахавките. И няма никакво закопаване. Затова му се постанова да дефилира по малките екрани всякога, в който някой от нас се бори. Ходи да маже.

Смятаме, че работата на политиците е да беседват. Но да приказват за политики, а не да заравят томахавки. Имаме цели и сме подготвени да беседваме с всички по тях. Те са фокусирани към едно - премахването на този модел, при който някой, който и да е той, с една усмивка може да пренасочи обществени финансови потоци, да дирижира държанието на държавни институции. Срещу това се борим. За това сме подготвени да приказваме с всеки.

Но не всички са подготвени като че ли да приказват с вас за това

Това си е техен проблем. Ако някой си намерения, че ние сме се отказали от идеята си, доста се е объркал. Това, че можеш постоянно да приказваш с Христо Иванов, не значи, че той е подготвен да се откаже от идеята си. Много хора в политиката са се опарили от тази неточност. Не сме се отказали от премахването на този смъртоносен за България модел, в който едни хора с една усмивка могат да пренасочат нашите пари в джобовете на този или оня, да затворят очите на прокуратурата, да изкривят активността на институциите. Примерите са доста.

Рокадите в службите сега ще доведат ли до нещо? Има страховит отпор против промяната на управленията.

Не знам дали ще доведат до нещо. Но няма по какъв начин да се случи каквото и да било без да се сменят хората. Те са основното нещо в институциите.

Нали не чакаме да се случват някакви неща срещу ГЕРБ и реакция да няма? Ако липсваше такава, значи нищо не се случва… Дали е вярно, различен въпрос е. Но не може да се случи каквото и да било без избран ешелон от обслужващ личен състав на ГЕРБ да бъде отхвърлен от властовите позиции.

Хората, които са подготвени да си затварят очите, които за това са назначени там, би трябвало да бъдат махнати. Без това не можем да върнем институциите в естественото им положение.

Тази заран ген. Атанас Атанасов хвърли бомба в ефира на Българското национално радио. Заяви, че Групово дело “Вътрешна сигурност” към Министерство на вътрешните работи е подслушвала политически дейци отвън системата - нещо, което няма право да прави по закон. Вие един от подслушваните ли сте?

Откъде да знам? Господин Атанасов задава въпроси и би трябвало да получим отговори от институциите. Трябва да питате Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ДАТО… Ако се окаже правилно, това е извънредно притеснително.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР