Това заяви в ефира на Българското национално радио проф. Валери

...
Това заяви в ефира на Българското национално радио проф. Валери
Коментари Харесай

Проф. Стефанов: “Или се крием, или мрем” води до отказване от граждански права

Това съобщи в ефира на Българското национално радио проф. Валери Стефанов, учител в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, книжовен историк и критик.

“Има правила на смиреност, които са реализирани в целия свят, освен в България. Моят извод е, че тези правила на смиреност се реализират с непрестанни апели за взаимен конформизъм. Когато обстановката се опрости до една елементарна опция - или се крием, или мрем - решенията се оказват доста лесни и жертвата заявява своята цялостна подготвеност да заплати желаната от нея цена, т.е. да се откаже от своите права, от своята гражданственост, от универсалните човешки ценности”, уточни още Стефанов.

Според него в центъра на политическия живот би трябвало да има морално виновни фигури, които да потеглят от себе си, когато преценят, а не да търсят постоянно виновността в другите:

" Гредата в окото на другия е основна ключова дума в днешния политически живот.... Властта има в себе си ресурса на насилието и резултатите на страха. Когато сцените на принуждение преобладават една гласност, неизбежно раждат боязън и конформизъм ", уточни още проф. Стефанов.

По думите му в изискванията на суматоха индивидът е жертван да изговаря страховете си, само че не и да работи рационално, да разпознава различни полезности и да отстоява съдбовни права.

" Намираме се в огромно тестване, може би не осъзнаваме параметрите му, само че е добре да се замислим върху тях.... Ако не управляваме дълготрайните последствия, вредите ще бъдат големи ".

Той дефинира като надълбоко неправилна концепцията, че първо би трябвало да оцелеем, а след това ще живеем. Проф. Стефанов бе безапелационен, че екзистенциалният небосвод на човек не е оцеляването, а спасението.

“Трябва да се заемем с тази нова обстановка на възходяща тревога на човешкото съществуване. Имаме редукция на общуването, а и неспособност за голяма част от хората да поставят своя труд. Когато оцеляването ти стане главен небосвод на държанието, а всичко останало може да чака, да се изостави, това е доста рисково, а за жалост тази концепция стартира да ръководи света”, уточни още проф. Стефанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР