Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Росица Матева,

...
Това заяви в ефира на Българската национална телевизия Росица Матева,
Коментари Харесай

Росица Матева от Обществения съвет към ЦИК: Има неща, които ни притесняват

Това съобщи в ефира на Българската национална телевизия Росица Матева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

Брорени дни остават до парламентарните избори на 4 април. Стоят обаче към момента редица въпроси, а през вчерашния ден съда магистратите от Софийският административен съд позволиха видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините. Според Матева изцяло постижимо е за тази цел да се употребяват камерите за видеонаблюдение в класните стаи.

По закон право да участват по време на броенето на бюлетините имат представители на наблюдателските организации, покровители на партиите и обединенията, както и техни членове. Всеки един от тях има право на директна видимост към информицията, която носят бюлетините и разпечатките от машините за гласоподаване.

" Под “пряка видимост” се има поради, че всяка бюлетина би трябвало да може да се вижда от всеки представител. При видеонаблюдение това може да се случва в това число и отвън изборното помещение. Предложението ни беше по този начин да се провежда процеса, че да се употребяват камерите за видеонаблюдение в класните стаи. Те могат да демонстрират толкоз близо. Достатъчно положителни са. Въпросът е, че тази информация се събира от МОН. Предложението ни беше ЦИК да влязат по отношение на просветителното министерство и да се провежда такова наблюдаване на огромни екрани във всяка постройка, с цел да се подсигурява процеса и прозрачността на определяне на резултатите ", изясни Матева.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК изрази и терзания по отношение на евентуални неточности, които могат да се позволен при преместване на резултатите от машинния избор в хартиените протоколи.

" Предложихме вид за смяна в изборната книга, само че ЦИК разиска нашите оферти и в последна сметка не взе такова решение ", уточни още Матева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР