Това заяви държавният глава Румен Радев по време кръгла маса

...
Това заяви държавният глава Румен Радев по време кръгла маса
Коментари Харесай

Радев: Кризата в енергетиката е наследство от управлението на ГЕРБ

Това съобщи президентът Румен Радев по време кръгла маса в резиденция “Бояна”. На полемиката участват служебния министър председател Стефан Янев, отрасловият енергиен министър Андрей Живков, шефовете на КЕВР и БЕХ, енергийни сдружения и синдикати.

Според Радев несъвършенствата в нормативната уредба излизат нескрито в този момент, а ръководещите през последните 10 години не са следвали никаква тактика в енергийния бранш и са спомогнали с дейностите си за струпване на задължения в системата.

Думите на президента идват след изявлението на Бойко Борисов по-рано през днешния ден, който също подхвана енергийната тематика. Бившият министър председател даде следващия си брифинг той непосредствено упрекна Румен Радев в неистина, като по думите му във импортирания проект за възобновяване и развиване било записано, че не от 2038 година, а още от 2026 година всички въглищни централи щели да затворят.

“Говориха едно пред служащите в мините и ТЕЦ-овете, а направиха напълно друго. Не одобриха в точния момент механизма за потенциал, като за разлика от Полша, която след 2025 година ще получава поддръжка за своите централи, ние няма да получим такава. Провалиха се в приемането на проекта " Енергетика-климат ", в края на 2020 година одобриха една псевдолиберализация ", уточни остро Радев.

По думите на президента сега вложенията ще се насочат към технологии, ръководещи нездравословните газове от централите. Паралелно с работата на ТЕЦ-овете страната ще влага в нови съвременни технологии за произвеждане на ток.

Острата замяна на реплики сред Борисов и Радев идва на фона на горяща енергийна рецесия в цяла Европа. Цените на газа и електрическата енергия удрят тавана в редица страни. У нас от 1 ноември в действие ще влезе нова методика за пресмятане цената на промишления ток, като понижението ще е с към 30 лв. на мегаватчас. Става дума за цели 256 000 сдружения.

По думите на енергийния министър ще има и други ограничения, които да доведат до промяна на цената надолу.

До края на седмицата би трябвало да влезе в действие помощта от по 50 лв. на мегаватчас за дребните компании с оборот над 500 000 лв..

В дълготраен проект ще се работи по методика, която да разреши 25% от цената на въглеродните квоти да се връща назад към бизнеса под формата на обезщетения.

Ще се създаде сложен метод за поддръжка на обществено слабите и уязвимите групи в обществото предвид на високите цени на силата. Освен това страната нараснала доста средствата, които дава като енергийна помощ.

Лицензионният режим за търговците на енергийната борса ще бъде преразгледан, с цел да няма подозрение, че ток се продава от компании, които не имат нужната подготвеност или че платформата се употребява за далавера на гърба на потребителите. Т
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР