Това заяви д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция в Министерството

...
Това заяви д-р Ивиан Бенишев, директор на дирекция в Министерството
Коментари Харесай

Българинът умира най-често от сърце и рак

Това съобщи доктор Ивиан Бенишев, шеф на дирекция в Министерството на здравеопазването по време на кръгла маса на тематика " Националният проект за надзор на рака - задачата допустима " в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция.

Основно напъните на Министерство на здравеопазването в последните години бяха ориентирани в разнообразни направления - да вземем за пример обезпечаването на нови технологии - лечебните заведения в България бяха снабдени с нови апаратури, както и основаване на благоприятни условия за извършване на ефикасни профилактични стратегии, изясни Бенишев.

Той означи и приемането на националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021-2024 година, която е и ориентирана към необятната осведомителна акция за значимостта на този тип рак и профилактичния резултат на имунизацията против него.

Бенишев напомни, че работната група, основана по отношение на изработването на Национален проект за надзор на рака, има за цел да сплоти концептуално всичко направено до момента, както и стратегическите насоки от признатия европейски проект за битка с рака. В работната група има необятно посланичество на разнообразни експерти.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител в 47-ото Народно заседание, който е модератор на полемиката, разяснява, че след толкоз години ограничения на парче е настъпил моментът, в който да се даде ход на сложен документ, който да подсигурява качествено ръководство на онкологичните грижи.

Статистиката е красноречива за трагичния растеж на раковите болести - всяка шеста гибел в света се дължи на рака, означи Симидчиев. Той цитира данни, съгласно които смъртността в България е 130 на 100 хиляди и средно около 18 хиляди души умират от рак годишно. България е и измежду европейските страни, в които възрастово стандартизираната смъртност не спада.

Пандемията от COVID-19 се отрази отрицателно - закъснение на диагнозата, нарушение на лечебния развой, належащо е да се работи за възобновяване на устойчивостта тези процеси, разяснява той и добави, че обстановката с ковид е посочила, че още по-бързо и отговорно би трябвало да се огледа на тази тематика. Симидчиев означи, че тематиката през днешния ден събира български народни представители и евродепутати, представители на Министерство на здравеопазването, и на всички основни институции, свързани със опазването на здравето.

Д-р Хасан Адемов, дълготраен член на парламентарната здравна комисия, акцентира, че е извънредно значим казусът, като цитира данни, че през 2020 година в Европейския съюз 2,7 млн. души са били диагностицирани с раково заболяване, а 1,3 млн. души са умряли вследствие на заболяването. Адемов означи, че националният проект би трябвало да бъде интегриран с европейския проект за битка с рака. Когато бъде квалифициран този проект, ще желаяме да бъде показан в комисията по опазване на здравето и, в случай че има опция, и в пленарна зала, сподели Адемов. Той означи нуждата от връзка сред националния проект за битка с рака и политиките в него и вероятните принадлежности за финансиране.

Матиас Шупе, тимлидер на европейския проект за битка с рака, очерта четири стълба, на които е стъпил европейският проект за битка с рака, който бе признат при започване на февруари - предварителна защита, ранно разкриване, диагностика и лекуване, възстановяване на качеството на живот на пациентите с рак и претърпелите болестта. Шупе означи самодейностите в тази връзка, измежду които за образна диагностика на онкологични болести, Схема за онкологичен скрининг, мрежа на Европейски Съюз от национални всеобхватни центрове за битка с рака.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР