Това уточни днес в ефира на бТВ здравният министър Стойчо

...
Това уточни днес в ефира на бТВ здравният министър Стойчо
Коментари Харесай

Отменят Зеления сертификат за всички под 18 години

Това посочи през днешния ден в ефира на бТВ здравният министър Стойчо Кацаров.

От 21 октомври в цялата страна влизат в действие нови условия за достъп до закрити публични места - ще е належащо да се демонстрира документ за COVID-19 съгласно заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Зелен документ ще се изисква за деца над 18-годишна възраст, а не за 12-годишните, посочи здравният министър Стойчо Кацаров пред bTV. Той удостовери, че градският превоз и учебните заведения остават отвън новото ограничаване, тъй като без тях животът стопира.

" Но на процедура сме в обстановка, в която вървим към затваряне на огромна част от учебните заведения “, призна Кацаров, представен от вложител.бг.

Влизащите в действие от 21 октомври противоепидемични ограничения няма да се отнасят за изборите и за присъединяване във вота няма да се желае Коронавирус документ, добави той.

Основното условие за зелен документ е за местата, където се събират доста хора, той не се отнася за дребните магазини да вземем за пример. 

„ Похарчили сме милиони за проби, имаме и дарения от Европейската комисия. Предоставили сме ги гратис на лабораториите, хората ще заплащат единствено вземането на тестът. Вероятно ще костват сред 5 и 10 лева на човек “, предвижда той. Сертифицираните лаборатории може да провеждат и изнесени пунктове пред заведения.

Антигенните проби са приравнени към PCR тестванията от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след позитивен антигенен тест, изработен там, той получава зелен документ. Независимо какъв е пробата – PCR или антиген, там където е изработен, там се издава документ, сподели здравният министър.

„ Ситуацията е сериозна. Народът ни е изправен пред голямо тестване, като множеството хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и през днешния ден имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000 към 1000-1500 ще са в болница другата седмица. От сегашните хора в болница всеки седми умира “, сподели Кацаров.

По думите му другата опция за справяне със болестта е цялостен локдаун. Ако ограниченията със зеления документ не оказват помощ, ще бъде въведен и подобен. " Зеленият документ се ползва в цяла Европа и дава опция на хората да работят и да поддържат връзка “, сподели Кацаров. „ Тези ограничения ще важат, до момента в който не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към идната мярка “, съобщи министърът.

Кацаров направи уточнението, че съществуването на антитела не се приема за съществуване на имунитет по целия свят. " Давността на документите за преболедуване е такава, тъй като учените са споделили по този начин. Това не е политическо решение “, сподели Кацаров.

„ Само сертифицираните лаборатории в страната имат право да издават документи. Ако лаборатория разкрие изнесен пункт някъде и резултатът на пациентите се вкарва в осведомителната система, отново се издава документ. Възможно е, само че пробата би трябвало да се направи от лабораторията, а не да си го направиш самичък “, сподели Кацаров.

„ Ако продължаваме да настаняваме по 1000 души в болница всеки ден, до 10 дни ще изчерпаме потенциала на система. Това е обстановката в страната. Изключително тежка е “, сподели Кацаров.

По думите на здравния министър от уредниците на събития и притежателите на търговски обекти се изисква само да ревизират за съществуването на зелен документ, само че не и дали той е същински. Контролът на цялата активност се прави единствено от РЗИ, Министерство на вътрешните работи и БАБХ, сподели Кацаров. Те не могат да открият дали един документ е същински. Достатъчно е да открият дали има подобен. Има други органи, които са проверяващи, сподели Кацаров.

При подправен документ може да се търси наказателна отговорност от обособените хора, защото става въпрос за формален документ с погрешно наличие.

От 21 октомври във всички общини, в които заболеваемостта е над 750 на 100 хиляди души, учебните заведения ще минат в онлайн образование. Това важи и за София-град, сподели Стойчо Кацаров.

Детски градини няма да бъдат затваряни. Тази мярка ще важи, до момента в който заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди.

Днес за втори следващ ден новите случаи с ковид в страната са близо 5000. Процентът на позитивните проби е 22,3% при направени над 22 200 теста.  6377 души са в болница. 558 души са в тежко положение.

124 души са умряли, като над 95% от тях са били без ваксина. Малко над 2740 са излекувани. Повече от половината области в страната са към този момент в тъмночервената зона, откакто Пловдив, Ловеч и Враца също са с повече от 500 инфектирани на 100 хиляди на двуседмична база. 2743 са се излекували. За денонощието са сложени още 9097 ваксини против COVID-19.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР