Това става ясно от експертиза, която беше представена на заседание

...
Това става ясно от експертиза, която беше представена на заседание
Коментари Харесай

Незаключена ЖП стрелка е причина за инцидента в Хитрино

Това излиза наяве от експертиза, която беше показана на съвещание по делото в Шуменския областен съд за влаковия случай в Хитрино.

Според показанията на специалиста Милен Манев, взел участие в огледа след случая, стрелка 5, която не е била заключена добре. Имало празен ход, вследствие на което шести вагон е дерайлирал.

Манев се аргументира и със фотоси от огледа, като уточни, че устройството за фактическо заключване е било в междинно състояние, а подсигуряващото устройство е посочвала заключване. В умозаключение Манев е безапелационен, че оборудването е въздействано.

Подсъдими по делото, са машинистите на дерайлиралия трен Димитър Михнев и Радослав Петков.

Първоначалната версия за случая беше високата скорост с която влакът е навлязъл в гара Хитрино. Експертизата обаче опровергава това изказване с обстоятелството,че стрелката, при която се сменя прекосяването на влака от една линия в друга е била в междинно състояние, което е довело и до дерайлирането на влака.

По делото съдът реши да насрочи и още една спомагателна пожаротехническа експертиза с цел да се откри повода за гърмежа след дерайлирането на товарната комбинация.
Според показаната експертиза повода за взривяването на пропилена от дерайлиралата цистерна е печка на твърдо гориво, а епицентърът е къща в центъра на селото.
Доста условия още не са изяснени, сподели юрист Ивайло Йорданов.

„ Една от най-тежките експертизи, една от най-обхватните, доста неща има по нея. Но чистата математика, която всички сме учили, демонстрира, че се употребяват стойности във формулите, които не са добити по никакъв логически метод. Едното от тези неща е скоростта напразно, която е извънредно значима за определянето на разпространяването на този газов облак и къде е станала детонацията ", сподели той.
„ Скоростта напразно е призната случайно 5 км/ч, в случай че в Шумен е 19 и от кое място идват тези 5 километра изобщо не е ясно. И ред такива неща ", добави юрист Йорданов.

Припомням,че влаков случай в село Хитрино се случва на 10 декември 2016 година в центъра на село Хитрино, област Шумен. Част от товарната влакова комбинация дерайлира, изтича газ пропан-бутан, който експлодира и се възпламенява. Загиват 7 души, а ранените са 29.
Следващото съвещание по делото е на 16 юли.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР