Това стана ясно по време на брифинг на просветния министър

...
Това стана ясно по време на брифинг на просветния министър
Коментари Харесай

Денков представи приоритетите на МОН: Повече деца да влязат в системата

Това стана ясно по време на брифинг на просветния министър проф. Николай Денков.

Включване на повече деца в системата

Първият приоритет на Министерството на образованието планува повече деца да попаднат в обсега на просветителната система. За тази цел се планува обезпечаване на средства за гратис включване в детски градини на всички деца над 3-годишна възраст. МОН желае да сътвори и напълно нова стратегия за извънкласни действия в региона на спорта и културата, с цел да може оптимален брой деца да се включат в групови и извънкласни действия. Предвижда се и стратегия за ремонт на спортни площадки и физкултурни салони.

Повишаване качеството на учебното обучение

25% нарастване над междинната работна заплата за учителите в страната планува МОН, с цел да се увеличи качеството на учебното обучение. Идеята на просветното ведомство е още да се увеличи стандарта за прехрана на учебните заведения и качеството на материалната среда. Ще бъде основана нова методика за оценка на добавената стойност на образованието в учебна среда.

Повишаване качеството на висшето обучение

За да се увеличи качеството на висшето обучение от МОН плануват повече ограничения за битка с плагиатството. Ще бъде изменена и системата за акредитация и препоръка на ВУЗ-овете, а също така ще започва и полемика за преструктурирането и обединяването на университети.

Дейности по Плана за възобновяване и резистентност

Над 1 милиарда лв. от Брюксел ще бъдат включени в две оперативни стратегии за обучение и просвета, заяви на брифинг проф. Николай Денков.

“Има планувани обилни евросредства за развиването на образованието и науката. Те са над 1 милиарда лева за разнообразни действия. През тази година ще имаме извънредно тежки задания, с цел да може оптимално бързо да се приготвят документите, които са свързани с насоките за кандидатстване и надлежно оптимално бързо бенефициентите да аплайват и да започват действителните действия “, посочи Николай Денков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР