Това се случва независимо от политическото напрежение, което витае около

...
Това се случва независимо от политическото напрежение, което витае около
Коментари Харесай

Малчуган от Москва стъпки в България

Това се случва без значение от политическото напрежение, което витае към Русия. Независимо от недодяланата политика на България по тематиката. Независимо от Путин. Независимо от ретроградния меркурий и прочие поличби и прокоби.
Най-добрите съветски илюстратори на творби за деца в продължение на една седмица ще открият изложения и създадат майстроски класове на три места в страната. Първото събитие е във вторник, 24 април, в град Трявна, в Националната гимназия за приложни изкуства " Тревненска школа ". Второто е на 26 април, четвъртък, в град София, в Националната гимназия за изящни изкуства " Илия Петров ", а третото на 27 април, петък, още веднъж в София - в Нов български университет. Всяка от изложбите ще съдържа сред 20 и 30 истински рисунки на творби за деца от съветски и международни създатели, а илюстраторите, повече от двадесет, са измежду класиците и най-хубавите модерни съветски художници. Групата е предвождана от основния редактор на издателство " Малыш " / " Малчуган " / Наталия Федорова, а с нея са и изтъкнатите съветски илюстраторки Олга Йонайтис и Надежда Бугославская.
Художественото предизвикателство се реализира по самодейност и покана на Регионален център за просвета " Фабриката " - Габрово, с семейството на образователните заведения и поддръжката на кмета на град Трявна.
След завръщането си съветските художници ще подарят своите и тези на сътрудниците си творби на домакините.
Ето по какъв начин дадоха отговор на единствения заложен въпрос трите гостенки:
Надежда Богуславская: " Когато бях дребна, ми попаднаха две български книжки - " Български национални приказки " и " Приключенията на " Лиско ". Впечатлиха ме илюстрациите на Иван Гонгалов, помня името му и до момента, въодушевиха ме. Рисувах напряко върху книгтите. Затова в този момент съм в България. "
Наталия Федорова: " Трябва да имаме идея. Обща идея. Да покажем поколенията, общите хрумвания и достижения на другите генерации ".
Олга Йонаитис: " Важното за мен е духовното другарство посред ни, това дават единствено персоналните срещи. "
Въпросът, който зададох беше: " Защо, когато вашите илюстрации доближават до целия свят, тръгвате на персонални срещи, изложения, майсторски класове? "
Автор: Калин Илиев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР