Това се посочва в поредната критична статия, публикувана в авторитетното

...
Това се посочва в поредната критична статия, публикувана в авторитетното
Коментари Харесай

FT: Пеевски е в основата на превземането на държавата под управлението на Борисов

Това се показва в следващата сериозна публикация, оповестена в авторитетното издание " Financial Times ". Това е следващият сходен материал, който притегля интернационалните погледи през последните 13 месеца. Антиправителствените митинги и големите проблеми с корупцията в страната бяха необятно отразени в не едно или две издания. Повод за новата порция рецензии и припомняне на печално известни нам констатации станаха глобите, наложени от Съединени американски щати по закона " Магнитски ".

Ето и целият материал:

Преди две седмици Съединените американски щати постановиха наказания на двама български предприемачи и един държавен чиновник, както и на свързани с тях над 60 компании. Тогава Христо Иванов, водач на опозиционна партия и герой против корупцията ги приветства и дефинира като “приятелски жест” от страна на Вашингтон. Иванов засяга най-мащабното деяние на Съединени американски щати по използването на закона " Магнитски ". Санкциите удариха единствено шест седмици преди изключителните парламентарни избори в страната. На тях политическият деец и някогашен водач на страната Бойко Борисов се бори за политическото си оцеляване, а това се случва на фона на публичното неодобрение поради необятно публикуваната корупция.

Опозиционерите гледат на американските наказания като на укор към Европейски Съюз. Причината - бездействията от страна на Брюксел по отношение на корупцията в личната " градинка " на Общността. Самият Борисов е корав съдружник на немския канцлер Ангела Меркел. Бе министър председател на България в продължение на 12 година с някои къси спирания. Според критиците в продължение на десетилетия той е съблюдавал корупционни практики, стопански спадове.

Миналата година в България избухна скандал, откакто в общественото пространство се появиха фотоси, на които се вижда револвер и пачки от 500 еврови банкноти на Борисовото нощно шкафче. Бившият министър председател призна, че има оръжие, само че дефинира фотосите като имитации. А публичният яд по въпроса с корупцията провокира 5-месечни митинги през 2020 година Недоволството докара до ерозия в поддръжката към партия ГЕРБ като сед изборите при започване на април се оказа невероятно сформирането на държавно управление. Така се стигна до чисто нови избори, които ще се проведат на 11 юли.

Министерството на финансите в Съединени американски щати упрекна трима българи за корупция, корист с държавни средства, отчуждаване на частни активи за персонална полза, схеми с държавни поръчки и подкупи. Санкционирани са Васил Божков, някогашен хазартен необут в заточение, който се радвал на държавен чадър, Делян Пеевски, някогашен народен представител, предприемач и медиен магнат и Илко Желязков, чиновник на разузнаването, отговарящ за СРС. Активите им са замразени, а достъпът им до финансовата система на Съединени американски щати или пък институциите оттатък океана - неразрешени.

Български анализатори настояват, че главната цел на Вашингтон е Пеевски. Според Съединени американски щати той стои в основата на завладяването на страната под ръководството на Борисов. Преди да продаде по-голямата част от бизнеса си Пеевски съумява да построи медийна империя. Бившият народен представител от Движение за права и свободи управлява към 80% от националните медии - вестници, частни телевизионни канали. Това му дава властта да унищожава репутации по преценка.

Пеевски не отговори на въпроси, изпратени от Financial Times, само че незабавно след оповестението на глобите някогашният народен представител излезе с публична позиция, в която отхвърли да е подкупен. Определи посочените аргументи за наличието му в санкционния лист като “напълно неистинни”.

След като Съединени американски щати оповести глобите, Борисов се дистанцира от Пеевски. Обясни, че са имали нещо общо единствено по времето, в което Пеевски бе народен представител. Трудно ще му е обаче да убеди все множеството сериозни погледи. На конференция предходната седмица водачът на ГЕРБ отхвърли да има общо с Пеевски, а връзките им са чисто политически. Заяви, че двамата нямат общи бизнеси или компании и че не е вземал и стотинка от Божков.

Служебното държавно управление на България към този момент е почнало следствия против ръководството на Борисов. Проверяват се изказвания, че остарелия кабинет е подслушвал 32-ма политици от опозиционните партии, измежду които и сегашния длъжностен министър председател. Подслушванията са се случвали от службата, ръководена от глобения Илко Желязков, който от финансовото министерство на Съединени американски щати дефинират като “подставено лице на Пеевски”.

Социологът Боряна Димитрова от “Алфа рисърч” показва, че е прекомерно рано да се предвижда по какъв начин американските наказания ще се отразят на изборите през юли. Но дейностите на Съединени американски щати несъмнено биха окуражили и стимулирали силите, борещи се за промени.

България е обект на мониторинг от страна на Европейския съюз поради проблемите с корупцията. През 2014 година, когато Брюксел бе толкоз угрижен от корупцията, краткотрайно забрани отпущането на европейски средства. Но механизма за осъществявне на мониторинг към към този момент не съществува.

Превод и редакция: Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР