Това се посочва в Ето и останалата част от текста:

...
Това се посочва в Ето и останалата част от текста:
Коментари Харесай

Politico: САЩ наложи безпрецедентни санкции на България, а ЕС бездейства

Това се показва в

Ето и останалата част от текста:

Безпрецедентната стъпка е позор за блока. Причината - глобите хвърлят светлина върху неспособността на Европейски Съюз да реализира надзор над личната си територия във връзка с корупционните кавги, които с изключение на всичко прекомерно постоянно са свързани с европейските фондове. Парите отиват в ръцете на мафията в България и авторитетните олигарси.

Това е най-мащабното деяние от страна на Съединени американски щати по силата на закона " Магнитски ", който е ориентиран към забърканите в корупция и нарушение на човешките права лица по целия свят.

Контрастът обаче е цялостен. Европейският съюз съмнително е избрал да не застане един до друг с България в битката й с корупцията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и немският канцлер Ангела Меркел поредно си затварят очите за разрива на върховенството на закона в най-бедната страна в Европейски Съюз.

Бившият министър председател Бойко Борисов, който доминираше политическата сцена в България през по-голямата част от миналото десетилетие, е непосредствен техен съдружник в Брюксел и дясноцентристката ЕНП. Той в никакъв случай не бе подлаган под подозрение поради неуспехите на страната във връзка с правосъдната власт.

Корупцията е проблем, от дълго време разпознат като подобен в България. Мащабът на разгърналите се през последните години корупционни кавги хвърли светлина върху това по какъв начин мафията дейно е превзела страната и упражнява надзор благодарение на институции като правосъдната власт, службите за сигурност и медиите.

Обект на наказания е Делян Пеевски - опонираме медиен магнат и някогашен народен представител.

Според Министерството на финансите в Съединени американски щати Пеевски " постоянно се занимава с корупция и употребява въздействието си и подкупи, с цел да се защищити от обществен надзор и в това време да въздейства върху основни институции и браншове в българския публичен живот ". Пеевски е обвързван с Движение за права и свободи, член на демократичната група " Обнови Европа ". Очертава се като един от знаците на корупцията в България. Съединените американски щати обявиха, че Пеевски е работил, " с цел да повлияе отрицателно на българските политически процеси по време на изборите през 2019 ".

Санкциониран е и хазартният необут Васил Божков (Черепа) - един от най-богатите българи, както и Илко Желязков, който към днешна дата е част от Националната работа за надзор на СРС. Обект на глобите са 64 свързани с тях компании. Орязан е достъпът им до американската финансова система.

Паралелно с това Държавният департамент са Съединени американски щати разгласи и възбрана за влизане на територията на страната на по-широк кръг лица, техните фамилии, измежду които и някогашен зам.-министър.

Министерството на финансите изясни, че Божков - който сега се намира в Дубай, все пак е записал лична партия, спечелила съвсем 3% на изборите през април. Бившият хазартен необут е подкупвал държавни чиновници няколко пъти. В известието на Вашингтон се споделя още, че предприемачът е възнамерявал да даде парична сума на някогашен представител на властта по-рано тази година, с цел да му " помогне да сътвори канал за съветски политически водачи, които да въздействат на българските държавни чиновници ".

Това обаче е върхът на айсберга.

Желязков е посочен като подставено лице на Пеевски. Двамата са въртяли скица за подкупи на представители на властта благодарение на разнообразни средства като продан на информация и преданост.

Външното министерство в страната реагира в сряда като не разяснява съответните случаи, само че уточни, че България е ангажирана в битката с корупцията и остава подготвена за разговор с Вашингтон. Партията на Божков отхвърли коментар. Междувременно Пеевски отхвърли обвиняванията и даде обещание да се обърне към съда.

превод и редакция: Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР