Това са синтетични канабиноиди с упойващо действие като на марихуанатаПратките

...
Това са синтетични канабиноиди с упойващо действие като на марихуанатаПратките
Коментари Харесай

Заловиха у нас дизайнерски наркотици, неизвестни по света 

Това са синтетични канабиноиди с упойващо деяние като на марихуаната
Пратките идват от Холандия и Китай 

Агенция “Митници ” получава 1,8 млн. евро за лабораторно оборудване 

Шест нови субстанции от рода на по този начин наречената “дизайнерска дрога ” са хванати у нас през последните две години. За две от тях, откакто пробите са били изпратени в Европейския проучвателен център, с цел да се откри структурата им, се е оказало, че са напълно нови молекули, непознати до този миг в света. Това заяви през вчерашния ден Александра Наумова, началник на Централната митническа лаборатория към Агенция “Митници ”.

“След нашия сигнал на тези два типа субстанции бяха дадени и къси наименования, с цел да бъдат разпознаваеми и в други елементи на света ”, сподели Наумова. Тя посочи, че новите наркотични субстанции са от типа на синтетичните канабиноиди и имат деяние, сходно на предизвикваното от марихуана.

“Проблемът е, че не е изследвано по какъв начин тези субстанции въздействат върху човешкия организъм и потребителят ще бъде като тестов опит в действителност. Това е опасност за човек ”, счита Наумова.

Вчера Агенция “Митници ” получи утвърждение от Европейската комисия за пазаруване на ново лабораторно съоръжение с пари от Фонда за интегрирано ръководство на границите. Програмата е до 2027 година и по първия стадий от нея до края на 2022 година ще бъдат получени 1 781 072 евро, което е 80% от финансирането. Останалата сума от 890 536 евро е от бюджета.

“Ние и досега съумяваме да съберем нужната информация като изпращаме съмнителните проби в Изследователския център на Европейски Съюз, откъдето получаваме информация. Но те са много натоварени. Новото съоръжение ще ни помогне да вършим това сами и по-бързо ”, уточни Наумова.

Както писа “Труд NEWS ”, наркомафията постоянно пуска в оборот “дизайнерски дроги ” с изменени химически формули, които липсват от националните описи за упойващи субстанции. До България нормално пратките синтетична дрога или субстанции (прекурсори) за синтеза им идват от Холандия и Китай. Целта на организация “Митници ” е да открива новопоявили се дроги, с цел да бъдат включени неотложно в Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР