Това реши Специлиазираният наказателен съд. Обвиняемите ще отговарят пред съда

...
Това реши Специлиазираният наказателен съд. Обвиняемите ще отговарят пред съда
Коментари Харесай

Задържаните при спецакция Просяци“ във Видинско остават в ареста

Това реши Специлиазираният углавен съд. Обвиняемите ще дават отговор пред съда за трафик на хора за милостиня и лихварство. Групата е работила най-вече в Швеция.

Дреновец, Ружинци

Стана ясно, че групата е трябвало да бъде арестувана към Великден, само че проектите се объркали, защото единият от членовете на групата бил арестуван в Швеция за друго закононарушение.

Това тормозило ромите и те решили да се приберат седмица по-рано.

Най-младият участник в схемата за милостиня е едвам 11. клас.

В правосъдната зала се оказа, че никой от арестуваните не може да потвърди, че има непрекъсната работа, само че единият от тях съумял да закупи строителни материали на стойност 100 000 лева за строителството на една от къщите си.

От прокуратурата обявиха, че групата е работила главно в региона на Гьотеборг. Хората са били принуждавани да просят без почивен ден, като един от тях е успявал да изкарва към 100 шведски крони дневно. Опитите за бягство се наказвали с побой.

Свидетел по делото описа, че за два месеца милостиня в Швеция е получил едвам 120 лева

В правосъдната зала арестуваните желаех пъкъла бъдат освободени, с цел да се грижат за децата си, само че съдът реши, че има риск да извършат ново закононарушение или да окажат напън върху очевидци.
 © БГНЕС
Работата по групата стартира преди два месеца, когато във видинската полиция виждат оповестени в обществените мрежи фотоси на тарторите от с. Дреновец с доста пари, демонстриращи първокласен живот. Разследващите съумяват да се доберат до хора, които са били жертви и са пращани на милостиня в Швеция.
Димитър Петров, и.ф. началник на Специализираната прокуратура: Набирането на просяците е било по две линии. Едната е малоимотни хора от въпросното село и област Видин. Предлагано им е да просят на територията на Швеция.  След спецакцията в Дреновец: Разследват незаконна група за трафик на хора След спецакцията в Дреновец: Разследват незаконна група за трафик на хора
Девет души са арестувани при акция на Главна дирекция битка с проведена престъпност, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата във видинското село Дреновец. Разследването...

Другият метод е бил, посредством лихварство. Отпускани са заеми от по 100-200 лв. на хора с увреждания, а два месеца по-късно са желали заема да им се върне в троен размер.
Димитър Петров, и.ф. началник на Специализираната прокуратура: И в един миг се оказват просяци до живот.
Обещавано им е, че ще разделят дневния оборот по равно сред просещите и уредниците на пътуването.
Димитър Петров, и.ф. началник на Специализираната прокуратура: Лицата са превозени на територията на Швеция, където са просели, живеейки по този начин в плътски условия в микробуси. Превозвани са от град на град.  Спецоперация във видинското село Дреновец против група за трафик на хора Спецоперация във видинското село Дреновец против група за трафик на хора
Девет души бяха арестувани при взаимна спецакция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и Областна дирекция на МВР-Видин. Акцията е против група за тр...

Целият оборот от деня е трябвало да предават на тартора за предпазване с обещанието, че в България ще получат заработеното. Оказвало се обаче, че имат удръжки за път, спане и храна.
Димитър Петров, и.ф. началник на Специализираната прокуратура: И в последна сметка те са получавали извънредно ниски суми за осъществената от тях активност. Ивайло Спиридов, шеф на ГДБОП: Групата е емблематична с това, че посредством реализираната от тях незаконна активност, действително живеят на гърба хора, които са в неравностойно състояние.
Групата се състои от две роднински семейства. И седмината в никакъв случай не са работили, не са плащали никакви осигуровки и налози. Притежават, обаче забележителен първокласен автопарк и живеят в хубави и добре обзаведени къщи.
Димитър Петров, и.ф. началник на Специализираната прокуратура: Сградите, в които те живеят, населяват и се развъждат спрямо хората - елементарните в това село са несравними.
Освен за трафик на хора за милостиня, следствието е още за лихварство и пране на пари.

Решението на съда не е дефинитивно и може да се апелира пред по-горна инстанция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР