Това показва проверка на настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването,

...
Това показва проверка на настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването,
Коментари Харесай

Спазарени от Борисов респиратори и лекарства от 2020г. още стоят на склад

Това демонстрира инспекция на сегашното управление на Министерството на здравеопазването, заяви зам.-министър Димитър Петров пред.

На 27 март 2020 година оказва се, че България ще купи от Китай защитни маски и респиратори за близо 3 млн. евро или към 6 млн. лв.. Уточнява се, че договорката е била контрактувана персонално от някогашния министър председател Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.

Договорено е със средства, предоставени по Оперативна стратегия " Региони в напредък ", здравното министерство да купи 1 176 770 бр. защитни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата за 1.5 млн. евро.

Така цената на една маска излиза 1.2 евро или към 2.40 лв., а на един респираторен уред - 30 000 евро или към 60 000 лв..

Зам.-министър Петров изяснява, че този контракт е подписан в нарушаване на настоящите правила, без съгласувателна процедура и без да е ясно кой е изготвил договорите, в които липсват клаузи за неустойки.

" Има период за доставка от 20 дни, който не е спазен и маските се влачат до юни месец, а респираторите до септември, само че тъй като няма никакви планувани неустойки, българската страна не може да претендира за такива ", изяснява Петров.

По същия метод на 3 април 2020 година Министерският съвет утвърждава проектодоговор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за покупката на 171 429 опаковки от медикамента Хидроксихлорохин (Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg). на стойност 582 858 щатски $. По това време медикаментът е считан за главно лечебно средство в битката с към момента непознатия вирус.

" Интересното е, че все още на тази поръчка има обилни количества дарения Хидроксихлорохин, които не са търсени в продължение на месеци. Сред компаниите, чиито дарения с Хидроксихлорохин залежават в склада на държавната компания " Бул Био, е " Алвоген " (Alvogen) ", споделя зам.-министърът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР