Това пише в коментар за политологът Петър Чолаков. „В България

...
Това пише в коментар за политологът Петър Чолаков. „В България
Коментари Харесай

Да изгубиш нишката с реалността... Стъки бил българският Навални. Остава Борисов да се оприличи на Нелсън Мандела

Това написа в коментар за политологът Петър Чолаков.

„ В България обичаме да съпоставяме родните звезди с изтъкнатите представители на огромните народи. ММА боецът Станислав Недков-Стъки и водачът на „ Воля “ Веселин Марешки да вземем за пример са в неприсъствен спор кой от тях е „ българският Навални “. В последна сметка, щом имаме „ претенденти “ за „ българския Синатра “ и „ българския Елвис “, за какво да няма и наш „ аналог “ на съветския опозиционен водач? “, пита иронично Чолаков.

Да оставим встрани неналичието на невзискателност. Работата е там, че Навални в продължение на години се съпротивлява на един окопал се във властта властнически режим, рискувайки всичко, даже физическото си оцеляване. Но същото не може съществено да се твърди за Стъки и Марешки. Всъщност и за двамата остава съмнението, че са били доближени на ръководството на ГЕРБ, за което 90% от българите показват, че „ има корупционен проблем “ (според „ Трансперънси интернешънъл “).

От една страна ММА боецът, политолог и претендент за президент Недков твърди, че не е обвързван с ГЕРБ. От друга, той употребява изразителност, която изцяло съответствува с тази на партията на Борисов, която с къси антракти управляваше повече от десетилетие. След изборите на 4 април 2021 Недков патетично съобщи, че държавно управление, в което не вземат участие ГЕРБ и Борисов, ще е „ замяна на вота и обеден обир “; заплаши, че ще дойдат на власт „ хора без CV-та и мутреси “, което щяло да докара " до прекъсване на еврофондовете ".

Като водач на новоучреденото Консервативно-патриотично придвижване, което издигна кандидатурата му за държавен глава, Станислав Недков нападна президента Румен Радев със същите изречения, които се чуват от Бойко Борисов и неговите доближени.

Щом служебният кабинет заяви, че разполага с документи, които пораждат подозрението, че господин Недков е бил измежду „ бенефициентите “ на модела ГЕРБ-ДПС, получавайки в съмнителни състезания над 1 милион лв., Недков нахлу, съпроводен от здрави момчета, в кабинета на министъра на спорта, с цел да „ желае пояснения “. Дали господин Недков е получил суми от страната посредством нагласени състезания - това ще каже съдът. Ала борците за правда и народна власт не би трябвало да броят хулиганските си прояви за „ трудов стаж “.

А в случай че Борисов се разгласи за българския Мандела?

Месеци преди Станислав Недков, и Веселин Марешки се оприличи на Навални. Що се отнася до господин Марешки, наказан на 4 години затвор за рекет - фактът е, че той не съумя да разсее подозренията, че в 44-ото Народно заседание " Воля " бе по-често патерица на обединението сред ГЕРБ и Оперативна програма. Дали господин Марешки е бил „ стимулиран “ да поддържа някогашните ръководещи посредством дамоклевия меч на превзетата от олигархични ползи правосъдна система, или не - това е значим въпрос, на който мъчно можем да дадем безапелационен отговор. Но при всяко състояние и той е прекомерно надалеч от образа на герой срещу статуквото, заради което сравнението с Навални е неуместно.

По принцип, сравненията на българските изтъкнати персони с тези на огромните народи мощно намирисват на провинциални комплекси. Добре е също, когато се вършат паралели, да не се изпуска напълно нишката, която свързва полето на въображението с действителността. Вече чухме магистрати да назовават Иван Гешев „ българската Кьовеши “, а Борисов съпостави идването на власт на служебното държавно управление с 9-ти септември. Остава единствено водачът на ГЕРБ, който на всички места се жалва, че е обект на репресии - макар множеството безапелационни данни, че ръководството му е забъркано в тежки корупционни кавги и други закононарушения - да се разгласи за българския Нелсън Мандела.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР