Това обяви пред Българското национално радио новият председател на изборната

...
Това обяви пред Българското национално радио новият председател на изборната
Коментари Харесай

До 15 май ЦИК трябва да излезе с решение за секциите в чужбина

Това разгласи пред Българското национално радио новият ръководител на изборната комисия Камелия Нейкова.

Заявлението за гласоподаване по сегашен адрес става по електронен път, без да се изисква електронен автограф. Прогнозата е, че от 300 до 500 нови машини ще бъдат нужни за изборите на 11 юли в чужбина.

Нейкова обаче уточни, че машинното гласоподаване, което стана наложително във всички секции с над 300 гласоподаватели и размени хартиената бюлетина, гласуването с която ще е допустимо единствено в крайни случаи, крие и опасности. Причината - организационни и механически въпроси, които би трябвало да бъдат решени. Лишени от права гласоподаватели няма да има.

“ЦИК ще постави всички старания, с цел да откри ефикасните решения да обезпечи машинно гласоподаване, както е планувано от Изборния кодекс ", уточни Нейкова.

Камелия Нейкова съобщи, че от изявление на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е схванала, че има проблеми с контракта сред ЦИК и компанията, снабдител на машините за гласоподаване:

" Трябва да се откри какви са аргументите. това са условия, които досега не са известни в общественото пространство ". Тя добави, че не би желала да допусне, че това е направено съзнателно от предходния състав на ЦИК.

Дали снабдител на спомагателните машини ще бъде същата компания, която е и до момента - " Сиела Норма ", това ще реши ЦИК, посочи Нейкова.

Във връзка със съставите на секционните изборни комисии в страната и чужбина, тя съобщи, че ще
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР