Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър на ...

Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър на

Ивайло Калфин: В Плана се губи визията за България в 10-годишна перспектива

Това разяснява пред БНР Ивайло Калфин, някогашен външен министър на България, а в този момент шеф на Европейската организация за възстановяване на изискванията на живот и труд.

Той акцентира, че България не е поискала цялостната сума, която би могла:

" Не сме декларирали най-малко още толкоз средства, които бихме могли да получим през Европейска комисия като доста преференциални дълготрайни заемни средства. Ще съм доста сюрпризиран, в случай че някой споделя, че не ни трябват тези спомагателни средства. Въпросът е не наистина ли ще получим парите до Нова година или в следствие, несъмнено ще ги получим, в случай че не декември - януари или февруари несъмнено ще стане. По-големият въпрос е за какво не поискахме цялата сума и за какво не са задоволително ясни и пълноценни ограниченията, които се плануват ".

По думите му средствата от Плана ще достигнат до малките компании и хората, само че не е наложително това да стане като директни заплащания или дотации:

" Въпросът е малкият бизнес да има повече въздух, с цел да има опция да подхваща, рискува и да вкарва нови технологии и този риск, който поема, да бъде подсилен от Плана. Не би трябвало да си представяме, че ще раздават пари на калпак, а по-скоро да се подкрепят компаниите да погледнат по-напред и да въведат нови технологии и да стартират да извършват по-различни трудови процеси ".

Калфин разяснява, че от 2007 година в България се приказва по какъв начин да се похарчат парите, които ни дават от Европейски съюз, а в никакъв случай не е задаван въпросът какво желаеме да променим с тези пари.

Според Ивайло Калфин от вложения в зелена стопанска система биха имали интерес всички, тъй като в европейски страни, където към този момент това е направено, енергията е по-евтина сега:

" Вместо за лобизъм, дано да отидат парите в тези компании, които в действителност ще трансформират България - по опция да не са отново тези кръг от познати компании, обвързвани по друг метод. Това мъчно можем да го гадаем в този момент ".

Затварянето на ТЕЦ-овете и основаването на държавно дружество, което да поеме съкратените миньори и енергетици от въглищните централи, Калфин дефинира като една от големите недостатъци на Плана за възобновяване:

" Срамежливо, непретенциозно и ненапълно мнение по какъв начин тъкмо ще се извърши този преход. Очевидно, че енергията от въглищни централи ще е доста скъпа, че няма по какъв начин да ни изненадват големите сметки, които идват. Ако желаеме да променим стопанската система, би трябвало да погледнем към други източници на енергия. Не става въпрос миньорите да се назначат в държавно дружество, което ще е губещо по някакъв метод.... Големият проблем е да не обезлюдеят тези райони.... Планът и държавното управление би трябвало да дадат отговор какъв ще е заместващия бизнес, който ще сътвори работни места и положителни приходи на хората в тези райони. И, несъмнено, по какъв начин ще се гледа дълготрайно на енергийния баланс, кои ще са тези производства, които ще ни обезпечат енергийна самостоятелност ".

Източник: frognews.bg