„Това, което предлага четворната коалиция е това, което прави целият

...
„Това, което предлага четворната коалиция е това, което прави целият
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Антикризисните мерки на коалицията са това, което прави целият ЕС

„ Това, което предлага четворната коалиция е това, което прави целият Европейски съюз. Без изключения страните-членки доста усилиха бюджетните разноски като антиинфлационна мярка, това се вижда в статистиките. “

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България " и заместник-председател на бюджетната комисия в Народното събрание проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия, по отношение на признатите антиинфлационни ограничения от държавното управление.

В предаването “Здравей, България “ той бе безапелационен, че ще усетим нулевото Данък добавена стойност на хляба, а критерият постоянно би трябвало да бъде Европейският съюз. „ Чувам сътрудници, които са срещу диференциацията на Данък добавена стойност, и че това няма да докара до никакъв резултат, само че Данък добавена стойност е диференциран в целия свят, България не може да е изключение. Намалението на Данък добавена стойност в целия свят има директно въздействие върху цената “, разяснява социалистът и добави, че освен е разумно да се понижи цената на хляба, само че и чака тя да се задържи.

Румен Гечев напомни решението на предходното държавно управление да понижи Данък добавена стойност на бирата и виното и съобщи: „ Да запазваш Данък добавена стойност на хляба 20% и да намаляваш Данък добавена стойност на виното и бирата, за мен беше цинизъм. И по тази причина в този момент връщаме тяхното Данък добавена стойност. Ресторантьорите са недоволни, само че няма такава страна по света, дори и Швейцария, която ще понижава цената на виното и на уискито, а ще усилва цената на хляба “, уточни той и добави, че справедливостта е спечелила.

По думите му диференцирана и нулева ставка за медикаменти, медицински оборудвания и артикули от първа нужда е метод в доста страни. „ Така че ние се движим в вярна посока “, счита социалистът.

„ С убеденост споделям, че всички пенсионери ще получат повече по отношение на това, което са получавали досега “, съобщи депутатът от левицата по отношение на нарастването на пенсиите с 20% от 1 юли.

„ За страдание, все още българската пенсионна система е най-несправедливата в Европейския съюз. Хора с идентичен трудов стаж, с една специалност, пенсионирани през друга година са с друга пенсия. Това ще бъде решено на 1 октомври, ще влезе в действие в края на годината и от идната година тази неправда ще бъде изменена “, сподели още Гечев.

Проф. Гечев изясни, че тези 60 лв., които бяха давани като добавка на пенсионерите за коронавирус рецесията, в този момент ще се включват в нарастването на пенсиите и хората няма да се опасяват дали те ще останат или ще бъдат отстранени.

На финала социалистът съобщи: „ България се простира съгласно чергата си и при тези условия и този Брутният вътрешен продукт, това е, което българската страна и българите можем да си позволим. Не е правилно, че това е повода за инфлация, повода е скокът на цените на интернационалния пазар на енергийните носители, а в този момент и на храните “, заключи проф. Гечев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР