Това каза служебният министър Стефан Янев на заседанието на Съвета

...
Това каза служебният министър Стефан Янев на заседанието на Съвета
Коментари Харесай

Цялата реч на премиера: Корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната

Това сподели служебният министър Стефан Янев на съвещанието на Съвета по сигурност.

Ето цялата му тирада:

Откривам днешното съвещание, за което медиите авансово сте известени. Темата е известна, само че въпреки всичко ще я повторя - „ Актуални опасности и закани за системата за отбрана на националната сигурност. Анализ на институционалната успеваемост в бранш „ Сигурност “ и нужда от по-адекватни ограничения за нейното повишение “.

В рамките на днешното съвещание ще обсъдим детайли както от настоящия дневен ред на обществото, по този начин и проблеми в системата за действие на системата за сигурност.

Така че разширеното пояснение на главната тематика включва дневен ред за разглеждане на ограничения за гарантиране на политическата стабилност; нужда от нови и съответни политики за битка с корупцията; използване на по-ефективни механизми за съгласуваност и взаимоотношение на структурите в бранш „ Сигурност “.

Позволете ми накратко да се спра напълно в резюме на главния дневен ред, след което ще преминем към закритата част на нашето съвещание за резултатите, от което ще бъдете осведомени със съответния протокол по съответния ред и разпоредбите за действие на Съвета.

По отношение на политическата непоклатимост в подтекста на сериозната корупционна среда, която е реалност от последните няколко дни. Знаете, че на 2 юни Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на 3 български лица и 64 компании.

Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и следствията в това отношение излизат отвън националните ни граници.

Изключително обезпокоително и унизително е да получаваме информация извън за съществуването на съществени корупционни практики, против които способените органи на държавната власт явно не са подхванали нищо дейно досега.

Тези органи са били досега не просто неефективни и безполезни, само че в обществото ни има подозрение, че са катализирали развиването на корупционната среда. Нещо повече – структури от системата за отбрана на националната сигурност, които по закон е трябвало да работят в сходство с правилата на политически неутралитет, са работили пристрастно в политически смисъл със съответните последици в това отношение.

Корупционната среда в България не просто унищожава нашия интернационален престиж, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата народна власт като я прави нефункционална и неефективна.

Трябва да бъдем наясно, че няма по какъв начин да имаме постоянна политическа система, просперираща стопанска система, нито работеща обществена система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е нужна консолидация на националните старания за нейното премахване. Това няма по какъв начин да се случи без сериозна смяна в работата на българското обвиняване, на българската правосъдна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да постановат закона и за което през днешния ден мъчно може да се каже, че се оправят с главните си функционалности и задания, както и с упованията на българското общество за правдивост.

Политиката ни би трябвало да се основа на три съществени стълба – благополучие, сигурност и правдивост, които би трябвало да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

В допълнение, с цел да се подсигурява действието на страната, наложително би трябвало да се съблюдават и два правилото – всеки да съблюдава закона и всеки да си заплаща налозите.

В този смисъл съществена задача на служебния кабинет е да даде образец, че процесите в България могат да се случват по верен метод, тъй че да се върне вярата на хората за по-добър живот.

Позволете ми да кажа няколко думи по отношение на настоящите събития от последните няколко дни. При липса на използвана нормативна уредба и на работещ парламент, който да одобри такава, за да се предпазят сдруженията с държавно и общинско присъединяване и други разпоредители с държавни средства от попадане в обсега на глобите, наложени на 2 юни от Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати, държавното управление одобри решение, с което се основава непрекъсната работна група. В тази работна група присъединяване имат представители на Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите, Държавна организация „ Национална сигурност “ и Националната организация за приходите със задача да изготви и поддържа лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите.

Същевременно Държавна организация „ Национала сигурност “ и Националната организация за проходите имат задача да подхващат непрекъснати ограничения за определяне степента на съгласуваност на лица с лицата от листата и да оферират на непрекъснатата работна група допълнение на листата при положение, че се откри съгласуваност или изключване от листата, при положение, че тази съгласуваност е прекъсната. С тези свои дейности държавното управление цели да се сведат до най-малко рисковете за страната в политически, интернационален проект, както и за българската стопанска система от тези наказания, такива при следващо заледяване на активи на банките и на бюджетните организации, държавните структури и предприятия, блокиране на интернационалните преводи, изключване и недопускане на присъединяване в интернационалните бизнес покупко-продажби, ограничение на опцията за търговия и други.

Трябва да предпазим държавните сдружения от налагането на финансови наказания. За задачата би трябвало да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, с цел да не се блокират бизнеси и държавни сдружения. Разбира се, че тази тематика е изключително значима и сензитивна – както от позиция на евентуалните последици в политически и стопански проект, само че по този начин също и в обществен аспект.

Казаното дотук е в директна взаимозависимост от нуждата да се разработят правила за държание на българските банки в обстановка като тази сега и в осъществяване на Закона за кредитните институции. Решението на Министерския съвет се взе, защото все още няма направена нормативна рамка, по която страната да подхваща дейности при положение на наказания, наложени от органи на друга страна. В тази връзка се надявам идващият парламент да одобри съответната нормативна уредба, която да запълни този вакуум и да регламентира дейностите в сходни случаи, тъй че в оптималната степен да бъде предпазен публичният интерес.

И накратко ми позволете да брифирам желанията и дилемите ни по повод разглеждане положението на структурата от системата за сигурност в страната и нужда от използване на по-ефективни механизми за тяхната съгласуваност и взаимоотношение. В тази система и в бранш „ Сигурност “ откриваме систематични проблеми и дефицити. Вече загатнах за някои от проблемите в структурите по повод спазването на правилото на политически неутралитет. В рамките на закритата част от съвещанието с членовете на Съвета ще обсъдим в елементи този и други проблеми в системата за отбрана на националната сигурност.

Сега ще обърна единствено внимание на Съвета по сигурност и някои от установените проблеми в неговата активност, която е регламентирана в Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност.

На първо място – този съвет по закон би трябвало да организира постоянни и изключителни съвещания, като постоянните следва да бъдат не по-малко от едно съвещание на три месеца. Те се привикват по решение на министър-председателя и този принцип не е бил спазван досега минимум през последните две години. Най-притеснително за мен обаче е неизпълнението на член 11, алинея 2 от същия закон. Съгласно наредбата на закона при реализиране на активността си Съветът по сигурността се подкрепя от секретариат, което е независимо структурно звено в администрацията на Министерския съвет.

Такъв секретариат досега не е основан, което е сериозен пропуск, защото тази конструкция е основна във връзка с процеса на ръководство на рецесии.

Съгласно Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност процесът при ръководство на рецесии се реализира от Министерския съвет посредством Национална система за ръководство на рецесии, а точно секретариатът на Съвета по сигурността извършва функционалностите на Национален ситуационен център във връзка с целия развой на ръководство на рецесии съгласно закона. Сами разбирате какъв фундаментален проблем е неналичието на секретариат. На процедура в обстановка на рецесия, ние не можем да разчитаме на Национален ситуационен център, защото липсва секретариат въз основата, на който този център следва да се структурира и да действа. От тази позиция на напред във времето излизат доста въпроси, свързани с действителните цели и цели, които са осъществени чрез активността на този Съвет за сигурност. Очевидно тези цели и цели не кореспондират с вменените му от закона съществени отговорности.

Надяваме се скоро да имаме систематизиран доклад за активността на тази конструкция, тъй че да се вземат ограничения, които да я изпълнят със наличие, защото досега активността й наподобява е била фасадна.

Позволете ми най-после да завърша своето послание с апел за отговорност от страна на всички органи на държавната власт. Намираме се в характерна политическа конюнктура. Наред с пандемичната рецесия сме изправени и пред предизвикването да овладеем отрицателните последици за стопанската система като в същото време създадем условия за добър бизнес климат.

Трябва да създадем всичко допустимо, тъй че да осъществим главния си приоритет – да гарантирате почтени, свободни и транспарантни избори. Имаме значимата задача да върнем доверието в институциите и да възстановим нормалността както в междуинституционалната връзка, по този начин и в публичните връзки във взаимоотношение с гражданското общество.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР