Това каза пред ФрогНюз Жаклин Рафаелова - бивш зам.-директор Продажби

...
Това каза пред ФрогНюз Жаклин Рафаелова - бивш зам.-директор Продажби
Коментари Харесай

Жаклин Рафаелова: Финансовият успех на Плевенския театър, докато Василев беше директор, се дължеше на измами

Това сподели пред ФрогНюз Жаклин Рафаелова - някогашен зам.-директор " Продажби и реклама " в Плевенския спектакъл.

 

" Театърът се субсидира като на всеки регистриран лев от прихода от билети Министерство на културата  превежда избрана закрепена сума. Така продадените билети са базата, на която  се основава финансирането на един спектакъл. ” 

  " Успешният " управител Василев принуждаваше хората, които вършат докладите да превръщат  всевъзможни парични приходи в  продадени билети, да вземем за пример: сумата от обезщетен наем за прилагане на залата в доклада се прикачваше към някое от едва посещаваните представления,  ежемесечните  такси на децата от театралната студия се отчитаха като продадени билети ”.

“Друг метод за осъществяване на високи доходи посредством заобикаляне на разпоредбите беше превръщането на непознати печеливши представления в част от репертоара на театъра, както " Шоуто на Рачков " и  спектакъла " Вражалец " на частната театрална групировка " Мелпомена ”, изясни някогашният зам.-директор " Продажби и реклама " на Плевенския спектакъл.

 

Порочната скица за  източване на дотация от Министерство на културата почнала точно с  включването в афиша на Плевенския спектакъл на - един театър от репертоара на частната театрална групировка " Мелпомена ", който е основан през 2006 година и е игран в цялата страна при огромен триумф.


.

“Този театър със същия звезден актьорски състав внезапно се трансформира в зрелище на Плевенския спектакъл, без в него да вземат участие артисти от трупата и без той да е основан от театъра, а ТФ " Мелпомена " се трансформира във фиктивен пропагандатор на някогашния собствен театър. ” сподели Рафаелова.

.
“За да се спазят условията на Методиката за установяване на средствата в държавните културни институти за 50% присъединяване на артисти от щатния състав, половината от участващите в спектакъла, постфактум са назначени на щат в ДКТ " Иван Радоев ". “

 

  “Сключването на контракта с,,Мелпомена " и изпращането на билети за турнетата на този театър бяха държани в загадка от мен в продължение на месеци, без значение от това, че аз бях индивидът, отговарящ за продажбите  в качеството ми на заместник-директор. ”, показа  Жаклин Рафаелова.

 

“В момента, при новия шеф Димитър Митев, персонално определен и натрапен за подобен от Васил Василев, броят спектакли  по същата скица е повишен до шест: към този момент упоменатият " Вражалец ", “Жена ми се споделя Борис “, „ Баща ми се споделя Мария “ и  „ Кучки “/които  до преди месеци се играеха по същата скица под шапката на ДКТ – Пазарджик/ и най-новите: „ Благородният испанец " и " Перфектният хазаин ". ”

.

  “Днес спектаклите водят независим живот, напълно менажирани и обслужвани от „ Мелпомена “, само че театърът в Плевен получава за тях дотация от Министерство на културата, което е форма на непозволено източване на бюджета. ”

“От програмата на театъра ясно се вижда, че броят на  представленията на „ Мелпомена “, които се играят в цялата страна,  в пъти надвишава спектаклите с плевенски артисти - действителната продукция на театъра. ”

 

“В тази обстановка се оказва, че щатните артисти не са ангажирани пълноценно, не играят интензивно и доста от тях имат по няколко часа претовареност месечно против високи заплати ”.

 

“Тези и редица други обстоятелства бяха изложени в мое писмо до министъра на културата, само че липсваше реакция ". 

 

" Може би нещо общо с това има високопоставено лице в Министерство на културата, чиято близка родственик беше актриса в Плевенския спектакъл, а  неотдавна е назначена в Народния спектакъл ”, споделя Жаклин Рафаелова. 

 

“По време на  ръководството на Василев в Плевенския спектакъл се насърчаваха доносничеството, раболепието и ласкателството. Те бяха методът да не попаднеш на прицел и да получиш благоразположението на шефа.  Писането на докладни против сътрудници беше един от сигурните начини  да се харесаш на шефа. Имаше, (а и към момента има) хора чиято съществена активност е да слухтят и да рапортуват. ”

 

“За да сплаши някой, директорът  споделяше,  че  има  цяла купчина докладни против него и, че доста сътрудници са претендирали да бъде уволнен, само че той към този момент великодушно не го прави. По този метод сътвори една нездрава работна среда, в която хората изгубиха доверие един към различен. ”

 

Рафаелова изясни, че работещите в театъра зорко са били следени с камери и непрекъснато са се водили следствия, анализирали са се записи, провеждали са се разпити.

 

“Привикваха се очевидци, заплашваха се неуместните, които бяха принуждавани непрекъснато да пишат пояснения ”, добави тя.

 

“Принудени бяха да изоставен опитни театрални експерти със характерни умения и на тяхно място бяха назначавани безусловно некомпетентни хора, чието образование костваше години. Да не приказваме за режисьори и артисти, извънредно ценени от публиката! ”

 

“От едни  работещи в театъра се изискваше прецизно съблюдаване на работното време до минута, като те непрекъснато бяха проверявани и следени, до момента в който в това време, други отсъстваха от работа за продължителни интервали (седмици, даже месеци), 

без значение от това, че изпълняваха административни функционалности ”.

 

“Потискаше се достоверната синдикална активност посредством слагането на водача на САБ според от шефа. Той в никакъв случай не заставаше на страната на ощетен член на съюзната организация, нито във връзка с неспазено от работодателя работно време и свръхнатовареност, нито във връзка с несъответстващо възнаграждение ”.

 

“Всичко това докара до замяна на креативната атмосфера в Плевенския спектакъл с  чиновническо -  учрежденски диктат. Създаде се токсична среда, в която страхът, конформизмът, непрекъснатите опити да се заобикалят разпоредбите, замяната на можещите и знаещите с комфортни, застрашително  задълбочават наклонността към разпад ”.

 

Тъй като Жаклин Рафаелова не е била от “удобните ” тя е съкратена от театъра и то не от какъв да е, а от потомствения правоприемник на Василев - Димитър Митев (ползващ псевдонима Кабаков), който краткотрайно извършва длъжността шеф.

.

 На 24.10 2022 година длъжността зам.-директор „ Продажби и реклама “ беше заличена от щатното разписание на Драматично – куклен спектакъл „ Иван Радоев “ в Плевен.

 

“Аз бях съкратена след 22 година трудов стаж в театъра, без да бъдат спазени условията по чл.20 от Браншовия групов трудов контракт за документално излагане на претекстовете за редуциране пред синдикалното управление ”, споделя някогашният зам.-директор на театъра. 

 

“Това редуциране не се постанова нито по финансови аргументи, нито заради понижен размер на работата, защото непрекъснато се назначават нови хора. За мен очевидната причина е, че аз не съм комфортна и през годините съм била непрекъсната спънка за осъществяването на  редица нередности, които бяха естествена процедура за предходния шеф на театъра Васил Василев, а след това и за Димитър Митев. ”

 

“Освен това, на състезанието за избор на шеф на ДКТ " Иван Радоев ", господин Митев си разреши обществено да аргументира освобождението ми с изрично погрешно изказване за анулиран от мен театър, в опровергаване на което имам неоспорими доказателства. Още повече, че такова обвиняване би могло да е мотив за уволняване, а не за редуциране, изясни Жаклин Рафаелова ”

 

Разговаря Констанца Илиева

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР