Това каза по БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

...
Това каза по БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов.
Коментари Харесай

Росен Христов: Отпускаме 800 млн. лева на “Булгаргаз”. Кабинетът “Петков” е дал колосален хонорар за прег...

Това сподели по Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той добави:

Или би трябвало да се заплати сумата, или София ще остане без топло. Цената на международните пазари към този момент е висока, няма по какъв начин да се върнем преди една-две години. Но може да е по-ниска от сегашната. Има предложения за доставка на газ-за 7-те танкера, има предложение от разнообразни медиатори, от други компании-производители и от търговски компании.

Заварихме обстановка, да не кажа на рецесия, а на минус. Идеята е да подсигурим количествата до края на годината. не мисля, че служебно държавно управление би трябвало да подписва дълготраен контракт. това би трябвало да направи постоянно държавно управление.

Несигурността на “Газпром” е от разнообразни гледни точки. Ако съпоставим с Азербайджан - казусът е, че не могат да създават от това, което създават. Има индикации, че можем да увеличим количествата и водим договаряния. Не сме търсили контакт с “Газпром”. Той е финален вид, само че не сме ги изхвърлили от листа с варианти.

Ние сме демократична страна, неприятно е когато тези тематики се употребяват за политически цели. Десетки са повече от протестиращите, които питат по какъв начин ще се отопляват лечебни заведения, учебни заведения и т. н. Когато заплатата в страната е няколко стотин лв., не е толкоз елементарно човек да каже,че не го интересува цената и ще си заплаща. Виждате какво става в Англия- хората излизат на митинг и не желаят да си заплащат сметките.

Правителството на Кирил Петков не е спирало да си приказва с “Газпром”. Платена е колосална сума на юрист, който е водил тези договаряния. Преговорите са спрели на една точка, тъй като не са намерили решение. Но Европа продължава да купува газ от “Газпром”. В момента, в който стартират да понижават доставките, там има звук. ние купуваме газ от “Газпром” през медиатори. Те се появяват когато има дефицит на газ. Протестиращите срещу какво стачкуват - срещу това да се купува съветски газ, или срещу да купуваме през медиатори? МЕТ е сериозна комерсиална компания. Тя е медиатор, по този начин е. Ние също организираме разбори и сме забелязали аномалии при покупко-продажбата на газ с МЕТ.

Ако забележим непозволено деяние, ще отправим тази информация към съответните служби. Булгаргаз не е на загуба. Проблемът е с оборотните средства. Това е потребност от капитал, който е нужен за разплащане. Няма да банкрутира, те са на облага. Те по този начин са структурирани. Но неналичието на капитал е проблем, те не могат да си заплащат за газа. Намерили сме решение да подобрим ликвидността на “Булгаргаз”.

Отпускаме заем в размер на 800 млн. лв. на Булгаргаз. Говори ли сме с всички банки. Водили сме диалози с Европейска банка за възстановяване и развитие, Европейска инвестиционна банка, Черноморска. С банкови заеми ще се помогне на “Булгаргаз”. Държавата отпуска този заем от бюджетни средства и го даваме на “Булгаргаз”. А тя ще откри дълготрайно финансиране, с цел да върне този заем. Като има средства, концепцията е да се намерят източници на газ на оптимална цена.

Не са съумели договорите с “Газпром” поради липса на пълномощия или предпочитание да заеме мощна политическа позиция поради политически дивиденти. Преговорите са водени от “Булгаргаз” като контрагент по контракта. Но МЕ и БЕХ и адвокатски компании са били въвлечени. Те не са водени скрито. Водена е кореспонденция, водени са диалози с Брюксел. Има инструкции от Брюксел какво може и не може да се направи. Има рекомендация да не се открива сметка в рубли.

Имало е предложение заплащането да е в долари, а след това да се извърши превалутиране. От преписката видях, че е желано гарантиране на заплащането. Има една дупка във времето сред заплащането и превода на парите. Опитали са да се понижи риска и на тази фаза са прекратени договарянията. Това е кореспонденция за възобновяване на доставките в границите на в този момент съществуващия контракт. Ако в този момент се водят договаряния, ще е да се доставя газ в границите на в този момент съществуващия контракт.

Влагаме големи старания да започва плана с газовата връзка. Правителството на Петков не са упражнили надзор и напън, с цел да може този план да върви в някакъв график. Нямало е регулярни инспекции. Строителите извършват строителните проекти по техен график. Финалният график не сме го получили, макар доста срещи. Има дефекти като неготови пътища за достъп на пожарната, неготови кранове и система за ръководство. Те не са подготвени.

Там са провеждани частични тествания, само че това нищо не значи. Не може да работим без институциите. Този план е строителна площадка. Петков имаше опция да го приключи, само че не го направи. Не съм го виждал да върви всяка седмица там. Работим по това да го вкараме в график и да проработи. Осигурили сме цялостна поддръжка, с цел да проработи при започване на септември. Шефът на компанията, която строи обекта на следващия ден ще се срещне с Румен Радев. Аз ще съм в понеделник на площадката понеделник сутринта.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР