Това каза днес Жечо Станков, заместник- министър на енергетиката при

...
Това каза днес Жечо Станков, заместник- министър на енергетиката при
Коментари Харесай

Борим енергийната бедност с пестене на ток

Това сподели през днешния ден Жечо Станков, заместник- министър на енергетиката при отриване на конгрес в София.

Все още се работи по дефиницията за енергийна беднотия - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, сподели Жечо Станков. Целта на ограниченията за енергийна успеваемост е обезпечаване на по-добър стандарт на живот.

Енергийна беднотия има, когато хората не съумяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато огромна част, повече от 10 % от приходите, отиват за заплащане на сметки за сила. България е в най-лошата позиция в това отношение от страни те в Европейски Съюз, сподели Меган Ричард, шеф на дирекция в Европейска комисия.

Краткосрочните ограничения са директните помощи за заплащане на сметките. По-важни са обаче дълготрайните ограничения ориентирани към понижаване на потреблението и надлежно на сметките, означи на собствен ред Станков.

България си е сложила няколко целта за дейно прилагане на силата. Един от тях е да се употребява капацитета на ВиК сдруженията да създават сами електрическата енергия, която им е нужна. Друга опция е оползотворяване на геотермалната сила - нормално си представяме горещи минерални извори, само че от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се реализира огромна успеваемост, добави той.

Заместник-министърът уточни, че ще се търси реализиране на енергийната успеваемост клас "А " на постройките. Това значи, че в тези здания 55 % от силата се създава от самата постройка от съоръжения по нея или наоколо до нея, сподели заместник-министърът.

Местните управляващи са значим инструмент за справяне с енергийната беднотия и със замърсяването на въздуха, сподели по време на форума Таня Христова, кмет на община Габрово.

Енергийната беднотия е измежду най-значимите енергийни проблеми. Той може да се реши най-много с енергийна успеваемост и ограниченията за енергийни спестявания в сградния фонд, уточни още тя. Във всяка мярка за енергийна успеваемост има икономическа логичност и направените вложения могат да се изплатят в бъдеще, добави Христова.

В Европейската комисия се разисква тактика за енергиен съюз, като задачата е да има сигурност на доставките. Това е значимо и за битката с енергийната беднотия, тъй като в случай че имате единствено един източник на сила съвсем нямате избор за цената, сподели Меган Ричард. Функционирането на вътрешния енергиен пазар дава допустимо най-ниски цени при ясна конкуренция, уточни тя.

Планираме 27 % от производството на сила да е от възобновими енергийни източници /ВЕИ/, само че всяка страна-членка може да си сложи по-високи цели, посочи Ричард.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР