Това каза бившият вицепремиер Асен Василев по БНТ. За предишното

...
Това каза бившият вицепремиер Асен Василев по БНТ. За предишното
Коментари Харесай

Асен Василев: Дали ще се явим заедно с ДБ на избори или поотделно - нещата са на кантар

Това сподели някогашният вицепремиер Асен Василев по Българска национална телевизия.

За предходното ръководство Асен Василев сподели, че в икономическата и финансовата политика, за който сектор е отговарял, от страна на Българска социалистическа партия е имало искане за напредничав налог, т.е. за нарастване на налозите. От страна на Демократична България и Политическа партия е имало предпочитание да се резервира плоския налог и той се резервира.

" От страна на Демократична България нямаше необятна обществена стратегия, до момента в който при нас и при Българска социалистическа партия имаше такава. Така че в действителност се направи една много необятна обществена стратегия - нарастване на пенсиите, данъчни облекчения за млади фамилии, безвъзмездни детски градини, безвъзмездни учебници до 12 клас. За тази обществена стратегия се приказва 15 година, само че не се случваше, а в този момент се случи. Взехме от дясното плоския налог, а от лявото обществената стратегия и балансирахме тези разлики в центъра. Ние сигурно работехме добре и с двете обединения - Демократична България и Българска социалистическа партия, нямаме проблем да работим с тях и в бъдеще ", сподели Асен Василев.

Според него, има две неща, по които и трите партии са съгласни - не би трябвало да се трансформира геополитическата ориентировка на страната, тъй като никой не желае да преживеем втори преход - още 30 години, още една Жанвиденова зима. Второто нещо, по което има фундаментално единодушие е, че България би трябвало да се ръководи по нов метод.

" Да се махне рекета върху бизнеса, да се спрат всички поръчки с нагласени компании, парите да отиват при хората, които действително заплащат налозите, новите евросредства, които се договориха, Планът за възобновяване и резистентност, новите европрограми да стигнат до всички компании ", акцентира Василев.

Всички тези евросредства, които идват от в този момент до 2027 година би трябвало да стигнат при хората и да се оправи инфраструктурата, сподели още Асен Василев. Той даде образец с Хърватия какво са създали с техните евросредства в интервала, който в този момент завършва - по какъв начин наподобяват техните автомагистрали, мостове, компании. и така нататък и какво се случва в България няма място за съпоставяне.

По отношение на газовата рецесия, Василев сподели, че при тяхното ръководство нито е имало спиране на газоподаването и цените на природния газ са останали такива, каквито са били контрактувани с " Газпром ". Той беше безапелационен, че не е купуван съветски газ посредством медиатори с 30% по-скъпо.

" Два месеца след началото на войната, от " Газпром " едностранно стопираха да извършват контракта. Ние нито сме желали смяна на контракта, нито сме спирали поръчките по него, нито сме забавяли заплащания. Когато един снабдител спре контракта едностранно и те ще дължат неустойки, тъй като са спрели контракта едностранно. И откакто го нарушиха ние си пращахме поръчките, с цел да може всеки ден да ни дават количествата. И когато контракта завърши на 31 декември, ще можем да си подадем исковете за наказателна клауза ", посочи Асен Василев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР