Това категорично заяви пред bTV шефът на Националната следствена служба

...
Това категорично заяви пред bTV шефът на Националната следствена служба
Коментари Харесай

Сарафов се смее: Гешев не е авторитарен ръководител, прокуратурата не е по Сталинистки модел

Това изрично съобщи пред bTV шефът на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

В края на предходната седмица в отворено писмо той изиска следователите да вземат участие в промяната на правосъдната система и се оплака, че тяхната експертиза не е била потърсена. Повтори тезата си и през днешния ден в народен ефир.

" Нека да бъдат основани работни групи, с които да оказваме помощ. Ние сме подготвени с нашия експертен капацитет, който трупаме всеки ден. Защо не се употребява нашият опит? ", попита Сарафов.

" Специализираният съд и прокуратура са потвърдили успеваемостта си. Корупционните закононарушения биха могли да бъдат извадени. Но дано да остане компетентността такава, каквато бе заложена първоначално - да се занимава с проведена престъпност и каузи за тероризъм. Убеден съм, че в случай че бъдат закрити и то с лека ръка, на база на политическа нужда, делата, които са стартирани, ще бъдат окончателно изгубени ", безапелационен бе Сарафов.

Закриването на профилираното правораздаване изключително доста тревожи прокуратурата.

" Ако се вкара шестмесечен период за затварянето, всеки обвиняем ще отсрочва, ще протака, с цел да изтече този период, делото му да не бъде завършено и то да стартира напълно изначало в общите съдилища. Жалки проценти от делата ще бъдат завършени в тези шест месеца ", безапелационен е Сарафов.

По думите на Сарафов най-голям е корупционният риск при публичните поръчки, където безспорно има проблем. Според шефа на Национална следствена служба има потребност от промени в Наказателния кодекс. Причината - досега не е организиран статутът на този вид закононарушения и те се пришиват към разнообразни текстове. Има потребност обаче от съответни текстове за закононарушенията в тази сфера.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР