Това е заложено в приетите промени на Закона за авторското

...
Това е заложено в приетите промени на Закона за авторското
Коментари Харесай

Солени глоби за неуредени авторски музикални права

Това е заложено в признатите промени на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП).

Измененията бяха признати с съвсем 2 година забавяне, в което страната не внедри европейската инструкция за групово ръководство на авторски права*. Това забавяне можеше да коства на България глоба от Европейска комисия в размер на 19 000 евро дневно.

Законовата рамка вкарва съществено стягане на контрола по потреблението на творби, предпазени от авторско право, означават от Музикаутор.

Какво урежда законът

Общините ще могат да наблюдават дали магазини, заведения и хотели са уредили авторските права за музиката, която пускат. Търговските обекти ще би трябвало да дават договорите си с организациите за ръководство на права, с които легално употребяват музикални творби. В противоположен случай инспекторите ще постановат наказания до 10 000 лева

С новите правила и стягането на контрола при потреблението на музика в търговски обекти и заведения ще се подкрепи и финансирането на културни планове в районите, което от своя страна ще докара до развиване на туризма и локалната стопанска система. Половината от санкциите, които ще постановат инспекторите, ще постъпват в локалния бюджет, а останалата част ще отива в Национален фонд „ Култура “.

Със закона се вкарва и по-строга наредба на активността на комерсиалните сдружения, които оферират лиценз за музика с стеснен репертоар за озвучаване на търговски обекти. Тези компании, които съществуват от години на българския пазар, само че нерегламентирано, в този момент излизат на ярко. Те би трябвало да се записват в Министерството на културата, да дават цялостна информация за репертоара си, както и цените, на които продават услугата.

Законът постанова условие ползвателите, които имат контракт с комерсиално сдружение, да употребяват единствено ограничавания репертоар, който им е възложен. В противоположен случай ги чакат наказания от 2000 до 20 000 лева Такива ще бъдат налагани и в случай че в обектите се пуска телевизия, радио и музика от разнообразни музикални платформи, тъй като те се съставляват единствено от организациите за групово ръководство на права – Музикаутор и Профон, които оферират съвсем целия международен репертоар за България.

Законът планува също притежателите на зали да носят солидарна отговорност дружно с уредниците на концерти за уреждането на авторските права. За да наемат зала, промоутърите би трябвало да дават лицензионен контракт за изпълняваната на концерта музика. Това се отнася и за клубове и заведения, в които постоянно се провеждат концерти.

„ Важно е да се разбере от всички, че музиката е значителен актив и детайл от доста бизнес модели “, разяснява изпълнителният шеф на Музикаутор Иван Димитров, представен в известие на организацията. Той посочи, че по тази причина е значимо създателите на творби, предпазени по ЗАПСП, да бъдат възмездявани съответно за добавената стойност, която те носят за бизнеса. Обратното би означавало нерегламентирано потребление на непозната интелектуална благосъстоятелност.

„ Поради тази причина разчитаме на новия механизъм, предвиждан в закона, който ще включи общините в този развой. Очакванията ни са това да понижи в пъти сивия бранш и да усъвършенства средата за осъществяване на авторските права в България “, сподели още Иван Димитров.

*Директива по отношение на груповото ръководство на авторското право и сродните му права и многотериториалното лицензиране на правата върху музикални творби за потребление онлайн на вътрешния пазар
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР