Това е вярно, твърди изследване, публикувано в списанието "Biology Letters".

...
Това е вярно, твърди изследване, публикувано в списанието "Biology Letters".
Коментари Харесай

Кучето знае какво ви тежи на сърцето

Това е правилно, твърди проучване, оповестено в списанието "Biology Letters ".
То е имало за цел да изучи прочувствената връзка сред човек и най-хубавия му другар.
В изследването на Наталия де Соуса Албакърки от Университета на Сао Пауло в Бразилия и нейните сътрудници са взели участие 17 домашни кучета от Линкълн, Англия.

Приятелите на индивида минават два кръга опити.

По време на първите проби всяко куче е сложено пред два екрана.
На животното е показана фотография на куче или човек с радостно или тъжно изражение на лицето или муцуната. Снимките са съпроводени от разнообразни звуци - игриво или нападателно джавкане на куче и изречения на непознат език (бразилски португалски), произнесени радостно или с ядосан звук.

Когато на кучетата са показани още фотоси на кучета и хора, съпроводени от съответните звуци - да вземем за пример, куче с благополучен израз на муцуната и радостен лай или ухилен човек, кучето е гледало екрана доста по-продължително време, в сравнение с, когато звуците са липсвали или лицата не са били усмихнати.

Изводът на екипа бил, че кучетата разпознават страстите.
От друга страна, когато кучето е чувало безпристрастен глас на човек или други кучета, бързо губело интерес към екрана и фотосите на него.

Според Албакърки, способността на кучетата за прочувствена връзка с хора и други кучета не са инстинкт, а заучено държание и знание.

"Кучетата би трябвало да извлекат информация от звука и по-късно да свържат тази информация с облика и това изисква доста комплицирани психически механизми ", споделя тя.
Изненадващо, екипът открил, че кучетата по-добре разграничават страстите на ближните си от тези на хората.

Хората и кучетата живеят дружно от към 30 хиляди години и явно еволюцията е развила при кучетата способността да четат страстите на своите господари и другари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР