Това е въпросът, чийто отговор търсят българското и редица още

...
Това е въпросът, чийто отговор търсят българското и редица още
Коментари Харесай

Токът ще продължи да поскъпва. Какво да се прави?

Това е въпросът, чийто отговор търсят българското и редица още европейски държавни управления. Някои страни от Европейски Съюз към този момент за противопоставяне на галопиращите цени на електрическата енергия посредством непосредствено отпадане на част от разноските по доставката на ток за бизнеса и семействата. Планът на служебния кабинет у нас се чака да стане явен тези дни. Междувременно представители на бизнеса настояха страната да поеме до края на март 2022 година по сметките за ток на компаниите. Това ще коства 840 млн. лева, които бизнесът предлага да дойдат посредством преразпределяне на финансовите потоци в енергетиката и по-конкретно свръхпечалбите на държавните производители на електрическа енергия.

Поемането единствено на разноските с обяснението, че подобен е пазарът в цяла Европа, обаче едва ли ще има значителен резултат за решаването на основния проблем – скъпата сила. Чакането да се укроти гладът за ток в Централна и Западна Европа, където в последните месеци изтича основна част от българската електрическа енергия, с цел да стартират да падат цените, също не е изключително далновидно.

Участници на българския електроенергиен пазар поддържат в кратковременен проект финансови обезщетения за потребителите. Засега се приказва единствено за бизнеса, само че при очертаващия се неминуем скок на цената на тока и за бита от 1 януари 2022 година, ще трябват такива и за обществено слабите семейства. Според заетите в сектора обаче би трябвало да се направи доста бездънен разбор и на вътрешните аргументи за растежа на цените и да се трансформират разпоредбите за търговия с ток по този начин, че огромните борсови играчи, изнасящи електрическа енергия, да бъдат лишени от пазарни прерогативи. Не е ясно до каква степен ще стигне на борсата за ток, само че търговци на ток считат, че има по какъв начин да се наложат по-добри правила.

Какво се случи това лято?


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР