Това е въпросът, чийто отговор търсят българското и редица още

Това е въпросът, чийто отговор търсят българското и редица още ...

Токът ще продължи да поскъпва. Какво да се прави?


Това е въпросът, чийто отговор търсят българското и редица още европейски правителства. Някои държави от ЕС вече за противодействие на галопиращите цени на електроенергията чрез директно отпадане на част от разходите по доставката на ток за бизнеса и домакинствата. Планът на служебния кабинет у нас се очаква да стане ясен тези дни. Междувременно представители на бизнеса настояха държавата да поеме до края на март 2022 г. по сметките за ток на фирмите. Това ще струва 840 млн. лв., които бизнесът предлага да дойдат чрез преразпределяне на финансовите потоци в енергетиката и по-конкретно свръхпечалбите на държавните производители на електроенергия.

Поемането само на разходите с обяснението, че такъв е пазарът в цяла Европа, обаче надали ще има съществен ефект за решаването на ключовия проблем – скъпата енергия. Чакането да се укроти гладът за ток в Централна и Западна Европа, където в последните месеци изтича съществена част от българската електроенергия, за да започнат да падат цените, също не е особено далновидно.

Участници на българския електроенергиен пазар подкрепят в краткосрочен план финансови компенсации за потребителите. Засега се говори само за бизнеса, но при очертаващия се неизбежен скок на цената на тока и за бита от 1 януари 2022 г., ще трябват такива и за социално слабите домакинства. Според заетите в бранша обаче трябва да се направи много дълбок анализ и на вътрешните причини за ръста на цените и да се променят правилата за търговия с ток така, че големите борсови играчи, изнасящи електроенергия, да бъдат лишени от пазарни преимущества. Не е ясно докъде ще стигне на борсата за ток, но търговци на ток смятат, че има как да се наложат по-добри правила.

Какво се случи това лято?