Това е практика на разузнаването – да създава легенда за

...
Това е практика на разузнаването – да създава легенда за
Коментари Харесай

За първи път от 1989 г. имаме дело за шпионаж

Това е процедура на разузнаването – да основава легенда за своите т.нар нелегали. Изпраща се сътрудник в непозната страна. Той няма дипломатически имунитет. Създава си име, специалност и стартира да работи. Може да е с български документи, може да се от трета страна. Може да е български жител, може и да не е. Това изясни пред Нова телевизия някогашният началник на ДАНС Владимир Писанчев във връзка шпионския скандал с съветски дипломати у нас.

Двама съветски дипломати у нас са упрекнати за изнасяне на държавни секрети, стана ясно от известие на прокуратурата преди дни. Единият търсел информация за механизмите на изборния развой, а другият събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в съветска разследваща централа.

"Нелегалът работи по съответна посока според от дилемите, които са му сложени. Създава контакти или приготвя средата за други хора, които ще продължат след него. Нелегалите могат да почнат от нула и да се опитат да стигнат до последно равнище. Могат да опитат да се интегрират на несъмнено равнище и да стартират от там. Има нелегали, които са стигали до доста високо равнище – заместници, работещи в министерства. У нас няма информация за това ", сподели Писанчев. Той съобщи, че няма информация какво знаят упрекнатите дипломати.

„ Принципът на контраразузнаването не е незабавно да унищожаваш индивида, който работи против страната. Въпросът е той да бъде обезвреден или да му бъде дадена информация, която е в наш интерес. Тоест ние да дадем дезинформация. Това е една интелектуална игра и изисква висок професионализъм и майсторство”, счита Писанчев.

„ Първо не знаем дали въобще сме записали нелегали. Ако има, никой няма да го разяснява. Просто работата си продължава”, добави той. Според него дипломатът, събирал данни за енергетиката и енергийната сигурност на България и ги пращал в съветска разследваща централа, е следен най-малко една година.

„ Вероятно става въпрос за случаи от последните 6 месеца. Екстрадицията на тези дипломати, Скрипал, отравянето на Гебрев са три обособени случая. Не могат да се преглеждат под един капак. За първи път от 1989 година имаме досъдебно дело за шпионаж. Това значи, че се минава на напълно друго равнище на работа на прокуратурата и на службите. До този миг се работи с оперативни данни. Ние сме реагирали, гонили сме дипломати. Но когато има досъдебно произвеждане, ние събираме доказателства, които би трябвало да устоят в съда. Самото следствие изисква правна аргументация на доказателствата. Преди се бягаше от шпионски правосъдни процеси и от подобен вид разследване”, разкри Писанчев. Според него сега се вижда единствено върхът на айсберга.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР