Това е някакво тегаво дежавю с давност от над четвърт

...
Това е някакво тегаво дежавю с давност от над четвърт
Коментари Харесай

Новото ОДС ще победи на 2 април

Това е някакво тегаво дежавю с отминалост от над четвърт век - някакви хора с общ политически произход, които до през вчерашния ден не са желали да седят на една маса, внезапно осъзнават, че дружно могат повече, и в един глас заговарят за коалиция на " обединените демократични сили ". През 1996 година младата българска десница към този момент се беше разпаднала на дребни елементи, та се наложи да се сплотява, с цел да вземе властта. Онази коалиция бе сполучлива - Петър Стоянов стана президент, а по-късно и ОДС излъчи държавното управление на Иван Костов. Разбира се, нищо постоянно няма - пет години по-късно ОДС стартира да се люспи, а 10 години по-късно ОДС имаше дребна парламентарна групичка с към 20 депутати. Когато ОДС се спомина, се появи за малко ОДС-2 на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев, само че магията си беше отишла.

Днес новите десни Кирил Петков, Христо Иванов и това необичайно партийно ехтене от годините на първото ОДС - Атанас Атанасов, още веднъж приказват за коалиция на демократичните сили.

 

Това е верен, само че просрочен ход

 

Новата концепция за обединяването на десницата е в действителност към този момент с двегодишна отминалост и принадлежи на " Да, България ". Защо на " Да, България "? Първо, тъй като в Демократична България няма кой различен да роди такава концепция. И второ - тъй като градската жълтопаветна десница може би най-сетне разбра, че има нисък таван на известност, който не й стига за каквато и да е власт. Може би десницата разбра, че да правиш дребна, правоверна, бутикова коалиция, която да дава мандати на шепа водачи, не е решение на никакъв публичен проблем. Че с протест в София не може да спечелиш власт. На процедура Демократична България се убеди, че в България има доста десни, които обаче не гласоподават за Демократична България заради един трен аргументи. 

През есента на 2021 година Христо Иванов предложи коалиция на Кирил Петков и Асен Василев, само че двамата бързо отхвърлиха, тъй като таман структурираха " Продължаваме промяната " - хората желаеха да ревизират на процедура до каква степен персоналната им известност ще се прелее в партийна групировка, което си беше разумно упражнение. Политическа партия завоюва изборите на 14 ноември 2021 година, дружно с Демократична България те имаха 83 депутати, или към 32% от вота. Този резултат

 

не стигаше за освен това от нестабилна управническа коалиция  

 

През август 2022 година Христо Иванов още веднъж предложи коалиция на Кирил Петков и Асен Василев - и двамата още веднъж отхвърлиха. Вторият път те се позоваха на анонимна социология, която им нашепвала, че няма да има кой знае какъв растеж при възможна предизборна коалиция. От Политическа партия смятаха, че силата на електората може да бъде мобилизирана по-ефективно посредством независимо явяване на изборите. И по този начин се стигна до 2 октомври 2022 година, когато Политическа партия се класира на второ място, а дружно с Демократична България десните имаха 87 места, само че под 28% от вота. Самостоятелното явяване не докара до нищо. 

Третото предложение за необятна дясна коалиция ще се реализира, освен тъй като историческият миг го изисква, само че и тъй като всички обвинени узряха по едно и също време за концепцията. И то, обединяването, ще би трябвало да се случи до 15 февруари, когато завършва регистрацията на партиите и обединенията пред ЦИК.

 

Как ще се реализира това обединяване - не е ясно

 

Очевидно ще има общи кандидатски листи, явно ще има съглашение за обща парламентарна група след изборите, която да защищава обща стратегия. Ако няма съществени кавги към реденето на листи, тази тактичност несъмнено ще даде триумф и новите ОДС ще финишират на 2 април като 1-а политическа мощ. Това не е учудващо - в случай че бяха обединени, десните щяха да са първа политическа мощ и на последните избори.

Но обединяването няма да е задоволително - първото място на идните избори към момента не значи власт. За власт би трябвало разгромяваща победа, която не се обрисува на хоризонта, или необятна коалиция, т.е. отново да се тропа на вратата на Корнелия Нинова или на Слави Трифонов, в случай че той в миналото влезе още веднъж в Народното събрание. 

Накратко - бъдещата дясна коалиция е добър ход, тъй като

 

ще сплоти десните гласоподаватели

 

Това е безусловно задоволителна причина обединяването да се случи. То обаче, най-вероятно, няма да е задоволително, с цел да извади от тупика българския парламент, който през последните години няма сили да излъчи продължително държавно управление. Десните ще се класират на първа позиция, само че без нови лица, без нови послания, това няма да е задоволително, защото отново ще би трябвало да се вършат взаимни отстъпки, отново би трябвало да се търсят необятни обединения. 

Не е несъмнено, обаче, че десните се готвят за друга смяна, с изключение на формалната - да образуват коалиция. През идващия месец те ще бъдат заети със себе си - реденето на съдружни листи е прекомерно комплицирана задача. Нови послания няма да има, нов вид акция няма да има. А това ще попречи за значимата задача - десницата да се отвори към гласоподавателите и по този начин да потърси безапелационна изборна победа. 

Българската десница би трябвало да пристъпи към обединяване с ясното схващане, че това не е избирателен план. То би трябвало да бъде трайно. Освен това българската десница би трябвало да е напълно наясно, че в случай че новото ОДС не се реализира, тя - десницата - ще има същата вероятност, каквато имаше Съюз на демократичните сили откакто истинското ОДС почина. Т.е. да потъне безшумно в мрака като присъдружна партийка на ГЕРБ. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР