Това е най-привлекателната среща на световния елит, но който би

...
Това е най-привлекателната среща на световния елит, но който би
Коментари Харесай

Бял бадж, туберкулоза и хавайски празник: 5 неща, които трябва да се знаят за Давос

Това е най-привлекателната среща на международния хайлайф, само че който би могъл да подозира, че историята на Давоския конгрес потегля от революциите през 19-и век в Европа?

От цвета на баджовете за достъп до писателя Томас Ман - пет неща, които би трябвало да се знаят за Световния стопански конгрес (World Economic Forum), който се открива на 21 януари в Швейцария.
Защо се назовава Давоски конгрес?

Освен че това е името на елитния зимен курорт в кантона Гризон, Давос е станал най-разпространеният синоним на Световния стопански конгрес, чието първо издание е през 1971 година и се провежда от немския икономист Клаус Шваб. Първоначално това е среща единствено сред европейски и американски бизнесмени.

От края на 70-те години на предишния век към предприемачите се причисляват и високопоставени политици и Давос стартира да се провежда всяка година през януари. Форумът придобива интернационален темперамент и на него - под погледа на публицистите, редица неправителствени организации и международни звезди - се разискват проблемите на света, а в това време се прави и бизнес.

Давос се трансформира и в знак на разточителството на капитализма, подложено на критика остро от съперниците на глобализацията и бранителите на околната среда.

Покажи си бялата лапа

Бялото е формалният цвят в Давос и то освен поради искрящата снежна завивка на планините.
Белите баджове са за високопоставени чиновници, предприемачи и някои публицисти. С тях те получават достъп до дебатите и вечерите в стеснен кръг, където участниците във форума отиват, облечени публично, откакто са свалили апреските в дрешника и са ги сменили с мокасини и обувки с високи токчета.

Мнозинството публицисти, които обсаждат непрестанно конгресния център, нещо като бункер, до който достъпът прецизно се надзирава от силите на реда, носят оранжеви баджове, виолетовите са за техническа личен състав, а зелените - за делегациите от всевъзможен жанр.

Нощен живот

Давос се слави и като увеселително място, нещо, което не се набива на очи, когато човек гледа дефилето от сиви костюми на дебатите за паричната политика и трансхуманизма.

Компаниите и банките провеждат в дискретни къщи и хотели коктейли и други вечерни увеселения, които могат от време на време да продължат до зазоряване.

На хавайските празненства на Salesforce, водеща калифорнийска компания в бранша на технологиите, постоянно участват известни поп или рок групи, а осъществяванията им притеглят огромна аудитория.

Много събития стават в хотел " Белведере ", същински лабиринт от повече или по-малко конфиденциални срещи, на които предприемачите - дамите в Давос не престават да са доста малко - като че ли се пробват да избегнат публицистите, които пък търсят изказвания или извънредни информации.

От революцията до санаториума

Давос се прочува през втората половина на 19-и век с помощта на немец емигрант, който заживява в града и работи като локален доктор, откакто е избягал от репресиите, последвали революцията от 1848 година.

Този мъж, който се споделя Александер Шпенглер, вижда, че в тази вдлъбната котловина, селяните се изкачват по стръмните хълмове без да се задъхват.

Именно той ще трансформира Давос в желана дестинация за светското европейско общество от Бел епок, което изпълва градчето или в търсене на усамотение, или за лекуване на туберкулоза в добре уредени санаториуми.

Вълшебната планина

Сред тези заболели е Катя Ман. Съпругата на Томас Ман, създателя на " Смърт във Венеция ". Катя се лекува месеци наред в Давос.

Големият немски публицист се въодушевява от Давос, с цел да напише " Вълшебната планина ", притча на Европа преди 1914 година, оповестена през 1924-а и определяна като шедьовър на международната литература.
Главният воин, Ханс Касторп, идва в Давос на малко посещаване на безпаричен братовчед, само че остава в градчето седем години, с цел да лекува загадъчна тресчица в санаториум, в който има доста странни персонажи. В края на романа той напуща Давос, с цел да се бори в окопите на Първата международна война, този " международен празник на гибелта "./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР