Традиционният есенен панаир носи цвят и радост за бедните в Румъния

...
Това е фестивал на радостта, който предлага бягство от ежедневните
Коментари Харесай

Това е фестивал на радостта, който предлага бягство от ежедневните трудности за някои от най-бедните жители на Румъния.

Традиционният есенен панаир отново привлича огромни тълпи от посетители в източноевропейската страна, след като събитието беше спряно по време на пандемията от коронавирус през 2020 и 2021 г.

Панаирът близо до централния град Титу, северозападно от столицата Букурещ, съществува от почти 200 години — свидетелство за важността му за общността.

И въпреки че много се е променило от 19-ти век, когато есенните панаири като панаира на Титу са били единствените публични събития в селските райони на Румъния, целта на традицията — обединяване на местната общност — е останала същата.

През уикенда посетителите се стекоха на панаирното място, разположено в полето в малкото селце Hagioaica край Титу, жадни за забавление – усмихнати деца стискаха играчки, мъже се въртяха на въртележки и семейства се смесиха.

Оглушителна музика гърмяше от панаира, докато светлините на увеселителния парк проблясваха, рисувайки усмивки по лицата на хората.

Въртележки, предлагащи разходки с пиратски кораби, бели коне или огромни тикви; деца с широко отворени очи се потопиха в свят на въображение и игра, докато яздеха в кръг.

Съкрушено, момченце заспа в ръцете на майка си. По-големите деца обаче не биха пропуснали нищо, от балони на Спайдърмен до огромни надути детски площадки.

Обикновено имаше и пробиващи топки за тестване на силата или стрелба по мишени за спечелване на плюшени животни.

За мнозина панаирът беше шанс да спечелят и спестят пари — някои жители поставиха сергии за продажба на играчки и други стоки, докато други се запасиха със зеленчуци и други домакински артикули за предстоящата зима.

Въпреки че цените са по-ниски, отколкото в магазините, посетителите на панаира казаха, че са се повишили след пандемията и началото на войната в Украйна, един от съседите на Румъния.

Страна-членка на Европейския съюз, Румъния измина дълъг път в стимулирането на икономиката си в сравнение с постсъветската преходна ера, но много от нейните 19 милиона души все още се борят да свързват двата края.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg