Това е една от най-разпространените конспиративни теории за коронавируса: 5G

...
Това е една от най-разпространените конспиративни теории за коронавируса: 5G
Коментари Харесай

5G: един призрак броди из Европа


Това е една от най-разпространените тайни теории за ковид: 5G мрежата провокира Ковид-19. В доста страни има опозиция против новия стандарт в мобилните връзки. А Източна Европа не прави изключение.

Въпреки че разпространяването на новия ковид няма нищо общо с построената, единствено във Англия 60 антени са станали жертва на вандалски прояви, а в цяла Европа се провеждат петиции против 5G. В България онлайн петицията " Stop 5G Bulgaria ” е събрала над 27 хиляди подписа онлайн. В нея технологията е оповестена за извършител на ред психологични проблеми и болести, въпреки да не е категорично посочен измежду тях.

Какво в действителност е 5G и за какво тематиката по този начин поляризира Югоизточна Европа?

5G значи пета генерация в мобилните връзки. За разлика от своите прародители обаче, в новата технология връзките и обмяната на данни сред уреди, антени и сървъри е доста по-тясна и “виртуализирана ”. По този метод става допустимо да свържеш доста повече уреди, което ще улесни технологии като “Интернет на нещата ”, самостоятелното шофиране, нововъведения в индустриалното произвеждане и извънредно. 5G се разграничава 3G и 4G по това, че мрежата се употребява в пакет, а освен в избрани сфери или области. С други думи: в случай че един път всичко се свърже с 5G, по-късно работата без 5G ще се окаже невъзможна. Заради заплахата някой да пробие системата и да открадне данните, технологията е част от сериозната инфраструктура.
Редакцията предлага
Затова на дневен ред е въпросът доколко би трябвало да се позволи на китайския мобилен колос Huawei да обезпечава съставените елементи за създаване на 5G в Европа. От една страна, поради, от друга – тъй като в случай че бъде определен за главен снабдител на съставените елементи, китайската компания и ще сложи европейските производители като Nokia и Ericsson в още по-неблагоприятна позиция.

5G в Югоизточна Европа

Югоизточна Европа се сблъсква със същите фундаментални въпроси за 5G.В по-бедните страни ясно личи геополитическият и стопански напън на Европейския съюз, Китай и Съединени американски щати. Американските посолства в съвсем всички югоизточноевропейски страни разгласиха апел за изключване на китайските производители от конкуренцията за създаване на инфраструктурата. Европейският съюз остави самодейността в ръцете на страните-членки.

Албания

Албания за момента няма функциониращи 5G връзки, нито начална дата за построяването им. Проблемът: нужните честоти за мрежата са заети. Заради дългогодишната взаимна работа с Huawei, „ Водафон Албания “ лобира за снабдяване на китайски съставни елементи. Американското държавно управление в Тирана остро стачкува против тези планове и всички проекти бяха прекратени през декември.

Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина също няма 5G. Предшестващата 4G мрежа доближи цялостно покритие на територията на страната преди към година.

България

България обичайно е добре позиционирана по въпросите на цифровата връзка. Търгът за приемане на 5G талази би трябвало да се реализира през юли 2020 година. В края на годината или най-късно през 2021-ва мрежата би трябвало да започва. Huawei и китайските производители не са изключени от конкуренцията, макар паниките, изразени от американското посолство. Дали България ще се оправи с бързото въвеждане на технологията е под въпрос. Не единствено поради пандемията, а и тъй като част от нужните честоти са блокирани от военните. Правителството на Бойко Борисов изостава както с разрешаването на този въпрос, по този начин и с построяването на нужната инфраструктура.

Гърция

Гърция възнамерява да вкара 5G още през 2021 година. В края на тази година би трябвало да бъдат подсилени нужните честоти. Макар при пилотните планове да беше употребена технология на Huawei, най-после Ericsson получи поръчката да построи 5G мрежата в страната за най-големия телеком „ Космоте ".

Протести в Мюнхен против 5G мрежата

Хърватия

Хърватия също е измежду страните, които ще обезпечат 5G покритие над цялата си територия още през 2021 година. Първите честоти към този момент са раздадени от държавните регулатори. Huawei не е изключен експлицитно, мобилните оператори ще подписват самостоятелни партньорства.

Черна гора

Пилотните планове в Черна гора ще стартират още тази година, а до 2022 година би трябвало да бъде реализирано цялостно 5G покритие на територията на страната. Китайските производители не са изключени от присъединяване и поради към този момент построени партньорства с локални компании се чака те да играят роля в построяването на мрежата.

Северна Македония

Насрочената дата за национално 5G покритие е чак в края на 2027 година. Столицата Скопие ще се снабди с 5G през 2023 година.

Huawei е гореща тематика също и в Югоизточна Европа

Румъния

През декември 2019 година държавното управление в Букурещ показа своя проект, съгласно който въвеждането на 5G трябваше да стартира през 2020-а. Твърди се, че през 2019 година румънското държавно управление е сключило скришен мораториум със Съединени американски щати, в който е упоменато, че. Китайският производител, който има доста присъединяване в построяването на 3G и 4G мрежата в страната, се пробва да приложи напън върху държавното управление поради милиардите разноски, които ще пораждат, ако съставените елементи на Huawei би трябвало да бъдат сменени. Управляващите отсрочват окончателното си решение.

Сърбия

Норвежкият тръст „ Теленор “ построи първата 5G база в университета в Белград през юни 2019 година. По информация на медиите, „ Теленор “ е отказал потреблението на съставни елементи, създадени от Huawei, и е избрал шведския снабдител Ericsson, въпреки неговото произвеждане да е в Нанкин, Китай. Правителството разгласи, че търгът за разпределяне на честоти ще се организира тази година, само че поради рецесията с Ковид-19 дата към момента не е избрана. Тъй като Сърбия си партнира с Русия и Китай и в други сфери, включително сигурността, не се чака за китайските производители бъдат въведени специфични правила.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР