Това е един истински празник на знанието - с тази ...

Това е един истински празник на знанието - с тази

Голямото преследване се превърна в криндж

" Това е един същински празник на знанието " - с тази поръчка потегли " Голямото гонене " по NOVA.

И без надъхващи реплики шоуто притегли вниманието на почитателите на телевизионните викторини, които малко или доста са осведомени с оригинала - английския The Chase. На Острова по никакъв начин не е необичайност участниците и преследвачите да се " гонят " за суми от по 90 хиляди паунда и нагоре.

У нас, не напълно ненадейно, и това предписание, както и останалите елементи от формата небрежно бяха безмилостно побългарени.

Така няма и месец след началото му " Голямото гонене " е по-скоро " Голямото надхитряне ".

На доктрина шоуто беше снабдено с два от най-важните си съставни елементи - кадърни " преследвачи " и сръчен водещ. И четиримата " преследвачи " са извънредно интелигентни и изумяват с енциклопедичните си познания, без да наподобяват надменни и самовлюбени в личния си голям разсъдък.

На линия е и водещият Ники Кънчев, който има сериозен опит пред камерите, а и сме привикнали да го гледаме отпред на точно сходен вид предаване.

Оттук нататък реализацията на The Chase под формата на " Голямото гонене " стартира съществено да куца. Можем да преглътнем обстоятелството, че огромното английско студио е сменено от тъмна и неуютна зала и фон, който сигурно е по-евтин от западния си еквивалент.

Истински неприятно става, когато стартира действителната " конкуренция " сред участници и " преследвачи ".

Зрителят не може да се отърве от чувството, че конфликтът е авансово нагласен по този начин, че участниците да не могат да завоюват или най-вече да си тръгнат с някоя мизерна сума, едвам има за почерпка. В множеството случаи обаче състезателите напущат с празни ръце.

Загубата е напълно в реда на нещата за тези, които считат, че Букурещ е столицата на Унгария и че свещеното животно на Индия е слонът (съвсем действителни отговори).

Но даже и по-начетените участници мъчно могат да се преборят с ерудицията на " преследвачите ", изключително на Рицаря и Мъдреца. В момента, в който състезателят се изправи против " преследвача " си, дори и на лицето му се изписва изражение в жанр " Надежда всяка тука оставете ". Постепенно започваме да имаме възприятието, че преднамерено се сортират незнаещи и неможещи, с цел да не вземе някой да завоюва. 

Да гледаш сходни предрешени борби е не просто скучно, а напряко обидно. Да ги сравняваш със западните им еквиваленти пък води до това чувство за позор, което по-младите в резюме назовават криндж.

Подобно проклинание към този момент застигна и завладя изцяло " Стани богат ", където кандидатите с тъга стигат суми от по 5-10 хиляди лв..

По този метод излъчвания, които би трябвало да са предизвикателство за мозъка и да държат фена нащрек непрестанно, стават досадни, тъй като съвсем никой нищо не печели, участниците отпадат за негативно време и тръпката от играта липсва - и в студиото, и пред дребния екран.

В последна сметка започваме да имаме възприятието, че телевизионните викторини участват в портфолиото на малките екрани ей по този начин, едвам се каже, че ги има.

Формати като " Голямото гонене " и " Стани богат " би трябвало да са сериозният контрапункт на сеира на риалититата, единствено че от ден на ден оставаме с усещането, че са в програмната скица за отблъскване на номера, а не с цел да се печели със познания.

Ако ще е по този начин - по-разумно е да не срамим непознатите формати и да ги побългаряваме по този начин безпощадно, а да даваме риалитита до обратен тласък.

Там най-малко никой не крие, че всичко е един авансово режисиран цирк и че няма потребност да знаеш кой е написал " Аз съм българче ", с цел да спечелиш едни 100 бона.

Мануела е виновен редактор " Лайфстайл ". Филолог по обучение, " граматически нацист " по предопределение и някогашен управител по онлайн продажби по незнайни даже и от нея аргументи. Пише за нови технологии, джаджи, коли, ретро транспортни средства, звезди, обичаната ѝ родна Стара Загора и каквото друго ѝ грабне погледа. В свободното си време се интересува от хубаво (по опция добре охладено) вино, забавни книги, настолни игри.

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg