Това е част от обиколка, която Барзани прави в региона,

...
Това е част от обиколка, която Барзани прави в региона,
Коментари Харесай

Екатерина Захарива разкри какво се е случило на срещата между Борисов и лидера на Иракски Кюрдистан

Това е част от обиколка, която Барзани прави в района, обсъждани са връзките сред България и Кюрдистан и най-много битката с тероризма, което стои доста високо в целите ни и в тези на Европейски Съюз и НАТО. Това сподели пред публицисти в Народното събрание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева за срещата сред премиера Бойко Борисов с президента на Иракския Кюрдистан Масуд Барзани.

„ Имали са среща и с господин Главчев, с икономическия министър и с министъра на туризма. Не виждам нещо, което да е за терзание, в противен случай “, уточни тя. „ Това са протоколни срещи, ние имаме контакти с Кюрдистан и ползи в икономическото съдействие, и общи ползи на целия либерален свят със постоянните страни в Азия, в Близкия Изток и в Северна Африка, които се борят с тероризма “, изясни Екатерина Захариева, представена от " Фокус ".

„ Това е била дипломатическа и другарска среща и с другите министри във връзка с икономическите връзки с самостоятелната област, земеделието и туризма “, посочи тя. По мотив изказвания на Българска социалистическа партия, че е обещана военна помощ за независимостта на Кюрдистан министърът разяснява: „ Не знам Българска социалистическа партия от кое място ги настояват тези неща, ние сме съдружник в НАТО. Знаете по какъв начин се взимат решения в световната коалиция, тъй че Българска социалистическа партия какво настояват - попитайте тях. Това са неща „ казал-рекъл “, тъй че е безпричинно “. „ Обмяната на информация във връзка с сигурността и битката с тероризма е главен приоритет и се разисква със всички, които могат да допринесат в тази битка “, съобщи Екатерина Захариева.

За проблема с Кюрдистан Елена Йончева от Българска социалистическа партия съобщи по-рано, че е необичайно една такава среща, която е извънредно значима, тъй като става дума за президент и водач на самостоятелна област Иракски Кюрдистан, която претендира за самостоятелна страна, която следва да направи референдум, с цел да стане такава, да има среща която не е оповестена пред българските медии.

„ Това буди подозрения. Българските медии научиха от кюрдските си сътрудници за тази среща, имаше фотоси, видео материал, след което от Министерски съвет се наложи да потвърдят, че тя се е състояла”, съобщи Йончева. Според нея не е обикновено да се научава по този метод и би трябвало да се знае какво тъкмо се е говорила на нея. Ако е вярна информацията, че са водени диалози за признаването на този референдум в района, за това би трябвало да знае българската общност, Народното събрание и надлежно да има диспути какво се случва. Смятам, че това е много необичайно държание и за това като депутат държа да има отговор”, добави още Елена Йончева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР