Това, че синдикатите реагираха светкавично на възможността за отнемане на

...
Това, че синдикатите реагираха светкавично на възможността за отнемане на
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Проблемът с болничните трябва да се реши комплексно

„ Това, че синдикатите реагираха стремително на опцията за лишаване на права на обезпечените лица, заслужава поздравления “ .

Такава оценка даде ръководителят на парламентарната Комисия по труда, обществената и демографската политика доктор Хасан Адемов, представен от БГНЕС. Във връзка с зародилата социална полемика по тематиката, той е безапелационен – когато плащаш осигурителни вноски, наложително би трябвало да получаваш и обезщетение против тях.

Относно причините на работодателите, че пораства броят на болничните и надлежно изплатената сума, доктор Адемов уточни, че т. н. „ къси болнични “ са едвам 9% от всички, издадени през годината. „ От 900 хиляди издадени болнични листи, единствено 200 хиляди са къси. Така че казусът не е единствено в първия ден и по тази причина той би трябвало да се реши сложно “ , счита той.

Според Адемов за задачата е необходим повсеместен разбор на системата на здравната експертиза. Той уточни още, че по-дългите болнични, които към този момент се поемат от Национален осигурителен институт, се дават от лечебните заведения.

„ Мениджърите на тези лечебни заведения са заинтригувани от по-голям банкет на пациенти, с цел да могат да вържат бюджета. Общопрактикуващите лекари пък са заинтригувани да издават болничен, тъй като в случай че пациентът не е удовлетворен, има опция да го смени на всеки 6 месеца “, напомни доктор Адемов. Според него мястото за решение на казуса е в Националния съвет за тристранно съдействие, само че „ въз основата на действителен разбор “ , а не „ на страст от едната или другата страна “ .-->

По мотив втория дирек на пенсионното обезпечаване, депутатът съобщи, че има много спорни текстове, които не дават опция за погашение на втората пенсия.

„ Проблемът е, че първите дами, които би трябвало да получат втора пенсия в края на 2021 година, според от средствата от техните самостоятелни партиди, ще получат спомагателна пожизнена пенсия, единствено в случай че парите в партидите им са над 15% от минималната работна заплата. Това основава известни терзания, само че проблемите са много и идват от признатата концепция пенсията от Национален осигурителен институт да бъде намалявана с 20% “, сподели Адемов. Според него позитивното от полемиката по тематиката е, че брутният размер на осигурителните вноски, които внася обезпеченото лице през целия си застрахователен път, ще бъдат съхранени и към тях ще бъдат прибавени средствата от капиталовия портфейл на частния пенсионен фонд. " Колкото по-голяма е сумата в самостоятелните партиди, толкоз опцията за приемане на по-голяма пенсия е налице. Най-важното е да не се опълчват ДОО с частните фондове. Съмненията са че първите, които ще ги получат, и са имали интервали на безработица или пък са били в сивия бранш, няма по какъв начин да получат порядъчен размер и да бъде по-голям от този, в случай че са се осигурявали единствено в Национален осигурителен институт ", уточни депутатът.

Той напомни, че до 5 години преди датата на пенсиониране, всеки може да трансферира своите самостоятелни партиди по бюджета на Национален осигурителен институт и да получава пенсията си единствено от Национален осигурителен институт.

„ Най-важното за един бюджет е да има успеваемост на обществените финанси, а това не го виждаме в опазването на здравето, пенсионната система “ - по този начин Адемов стимулира позицията на Движение за права и свободи във връзка плана на държавния бюджет за следващата година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР