Това беше шпионският удар на века. Правителства от цял свят

...
Това беше шпионският удар на века. Правителства от цял свят
Коментари Харесай

САЩ и Германия са посочени като автори на "шпионския удар на века "

" Това беше шпионският удар на века. Правителства от целия свят плащаха много пари на Съединени американски щати и Западна Германия за привилегията личните им секретни връзки да бъдат четени от най-малко две (а може би до 5-6) други страни. "
Това е откъс от отчет на Централно разузнавателно управление на САЩ, представен от " Вашингтон пост " в обширна обява, разкриваща по какъв начин през швейцарска компания Съединени американски щати в тясно партньорство със Западна Германия са направлявали в продължение на половин век кодираните връзки на разследващи организации, армии и дипломатически служби на десетки страни от целия свят, в това число на Ватикана.
Става дума за Crypto AG, считана за евентуално най-хубавата компания за криптиране на известия, от чийто услуги са се употребили над 120 страни чак до XXI век. Никой от клиентите не е знаел, че същинският притежател е Централното разследващо ръководство (ЦРУ), което си е партнирало тясно с BND, разузнаването на Федерална Република Германия.

Швейцарската компания, учредена от руснак, избягал от болшевиките, прави удара си с доставката на декодиращи машини за американската войска по време на Втората международна война. Тъпкана с пари от тази активност, тя става преобладаващият производител на кодиращи устройства в продължение на десетилетия - от механични през радио-електронни до чипове и програмен продукт. Централно разузнавателно управление на САЩ и BND са правели по този начин, че през това съоръжение скрито да разрушават кодовете на страните, които го купуват - от диктатурите в Латинска Америка през нуклеарните противници Индия и Пакистан до Иран.
Тази загадка, един от най-ревниво защитаваните тайни на студената война, е разкрита в този момент от " Вашингтон пост " и немската социална телевизия ZDF в взаимно следствие. То се снабдява със секретна и доста подробна история на интервенциите на Централно разузнавателно управление на САЩ и с помощта на него се знае освен името на интервенцията (Thesaurus, а по-късно - Rubicon), само че и кои тъкмо са управителните чиновници в спецслужбите и шефовете на компанията, изпълнявали нарежданията им. През зараждането на концепцията и вътрешните спорове, през които минава, се разкрива по какъв начин Съединени американски щати и най-близките им съдружници са експлоатирали доверчивостта на другите страни години наред, освен това като им прибират парите и им крадат тайните.

От 1970 година нататък всеки аспект на активността на Crypto е бил следен от Агенцията за национална сигурност (NSA) на Съединени американски щати. Заедно с германците се взимат решения за това кой да бъде нает на работа, какви да са технологиите, по какъв начин скрито да се употребяват логаритмите и на кого да се продава. " След това американските и немските шпиони просто са сядали и са слушали ", разяснява " Вашингтон пост ".

Слушали са аятоласите през 1979 година, връзките на аржентинската войска (и са предавали данни на британците по време на Фолклендската криза) и по какъв начин хората на Муамар Кадафи се поздравяват за атентата през 1986 година в берлинска дискотека, посещавана от американски бойци.

Използващите я разказват, че интервенцията е надминала всичките им упования. На моменти през 80-те години Crypto е направлявала към 40% от дипломатическите кореспонденции на света и други информации, идващи от държавните управления.

Проектът е имал и ограничавания - Съюз на съветските социалистически републики и Китай в никакъв случай не са пазарували от Crypto, само че пък слушащите са научавали много от връзките на Москва и Пекин с други страни. Имало е и издънки, в това число от несъзнателно изпускане на няколко думи от президента Роналд Рейгън. Но в никакъв случай до момента не се е знаел същинският мащаб.

BND са напуснали интервенцията при започване на 90-те години н аминалия век от опасения, че рисковете от откриване стават прекомерно огромни. Централно разузнавателно управление на САЩ просто поели немския дял и траяли до 2018 година След това активите на компанията са продадени и тя е закрита.

Но " Вашингтон пост " обръща внимание, че с помощта на Crypto е растял апетитът на Съединени американски щати към световно и тотално следене - нещо, за което описа през 2013 година Едуард Сноудън. Изданието споделя още, че на такива случаи се дължи и съмнението към имена като съветската " Касперски ", месинджър, свързван с власитт ев Обединените арабски емирства или оборудването на " Хуауей ".

Америкнският вестник показва още, че се е срещнал с всички документи по интервенцията, само че условието на източника им е да се разгласяват единствено фрагменти от тях. Швейцария стартира следствие, Централно разузнавателно управление на САЩ и BND отхвърлят коментар, само че немските управляващи не оспорват достоверността на документите на двете организации.

Продуктите на Crypto се употребяват още в дузина страни по света, а табелата ѝ продължава да стои над постройката в Цуг, където бе централата ѝ. Компанията, която има най-близки връзки с активите на Crypto, е CyOne - даже изпълнителният ѝ шеф е бил на същата позиция в Crypto в продължение на две десетилетия под властта на Централно разузнавателно управление на САЩ. От CyOne отхвърлят коментар, само че упорстват, че нямат " никакви връзки с която и да е задгранична разследваща работа ".

Швейцарското държавно управление е отменило експортния лиценз на Crypto International през януари 2020 година Това евентуално значи, че и то е било в течение на това кой е действителният притежател и се е задействало, когато новинарски организации са оповестили, че ще създадат изявления.

Документите, употребявани от " Вашинтон пост " и ZDF, не съдържат доста информация какво се е знаело от Съединени американски щати - и какво са създали или не са създали - спрям одържави с машини на Crypto, които са правили убийства на политически противници, етническо прочустване и тъпчене на човешките права. Но разкритието основава нов подтекст, в който може да се преглеждат дейностите на Вашингтон десетилетия наред, както и дали е било етично да мамят освен враговете, само че и съдружниците си.

" Дали изпитвам страдание? Никакво ", споделя Рей Аймън, шеф на NSA и зам.директор н аЦРУ през 70-те и началото на 80-те години. " Това беше доста скъп източник на връзки за извънредно значими за Съединени американски щати елементи от света. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР