Топлото време в момента налага допълнително захранване на пчелните семейства.

...
Топлото време в момента налага допълнително захранване на пчелните семейства.
Коментари Харесай

Топлото време налага допълнително захранване на пчелните семейства

Топлото време сега постанова в допълнение зареждане на пчелните фамилии. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново Петя Иванова, ръководител на Националното съдружие на дамите пчелари. По думите ѝ една от главните аргументи за загубата на пчелни фамилии в този интервал на годината е гладът. Пчеларите би трябвало да подхранват с допълните пчелни пити, когато няма задоволително мед в кошерите. Петя Иванова акцентира, че при студено време пчелите са на кълбо в кошера, а при топло – облитат. Според нея е топлото време им въздейства позитивното, защото ги кара да облитат.
"За тях е уместно да излязат отвън кошера в този интервал, стига в кошера да има задоволително количество мед, защото на открито към момента няма. В момента има доста кокичета, които пчелите посещават, само че съществена грижа на пчеларя остава зареждането ", уточни Петя Иванова. Тя добави, че аргументите за загуби на пчелни фамилии са сложни. Тук роля оказва както гладът, по този начин и климатът, заболяванията, а не на последно място и работата на пчеларя.
"Много е комплицирано да се каже главната причина за намаляването, изгубването и загиването на пчелните фамилии, само че този проблем го има, изключително в Северна България. Наистина има много изчезнали и починали от нозематоза пчелни фамилии сега ", добави Петя Иванова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР