“Топлофикация-София е обявила търг за инсталация за горене на отпадъци,

...
“Топлофикация-София е обявила търг за инсталация за горене на отпадъци,
Коментари Харесай

С 350 млн. лева: Изграждат инсталация за парно от боклук в София

“Топлофикация-София ” е оповестила търг за апаратура за горене на боклуци, излиза наяве от указател на публични поръчки. Стойността е 350 млн. лв., а би трябвало да бъде подготвен до 2023 година, оповестява.
Тя ще се намира на площадка в Топлоелектрическа централа “София ” зад Централната гара. Срокът за подаване на предложения е до 15 март 2021 година Търсят се огромни компании, които към този момент са строили енергийни или сходни мощности. Пряката икономическа стойност, в която влизат цената и бъдещите разноски за употреба, са главен аршин за избора на строител.
 Тръгна поръчката за когенерация на сила от отпадък в София Тръгна поръчката за когенерация на сила от отпадък в София
Днес бе стартирана дълго чаканата поръчка за по едно и също време генериране на електричество и топлота от отпадък в София. „ Топлофикация...
Столичната община възнамерява да изгаря 180 хиляди т RDF гориво годишно, получено след преправка в настоящия цех за боклуци край село Яна. Очакванията са по този начин да се обезпечи нужното количество топлинна и електрическа енергия за 70 хиляди семейства. Това щяло да докара до спестяването на разноски за 65 млн. куб. м природен газ. Няма да се заплащат и по няколко милиона лв. за превозването и изгарянето на отпадъка, както е сега.
Финансирането на построяването на инсталацията е със 180 млн. лв. по стратегия “Околна среда ” и 134 млн. лв. заем от Европейската капиталова банка. Той ще се изплаща 26 години от общината. Финансирането от Европейската комисия бе утвърдено още през 2019 година Според комисаря по конкуренцията Маргрете Вестегер това ще ускори енергийната успеваемост в България и ще способства за понижаване на излъчванията на въглероден диоксид в сходство с задачите на Европейски Съюз. Европейска комисия е открила, че комбинираното произвеждане на електро- и топлинна сила от новата апаратура ще е с близо 50% по-ефективно от обособеното произвеждане. Освен това планът осигурявал и рационална възвръщаемост. Според плановете с стартирането на инсталацията за изгаряне на боклуци столичната топлофикация пък ще излезе на облага през 2036 година За последните 2 години сдружението има загуба от общо близо 140 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР