Топлинният акумулатор на Polar Night Energy съхранява енергията в обикновен

...
Коментари Харесай

Финландци създадоха топлинен акумулатор с обикновен пясък


Топлинният батерия на Polar Night Energy съхранява силата в елементарен пясък
(снимка: Polar Night Energy)

Инженерни екипи от целия свят не престават да търсят способи за предпазване и оползотворяване на непотребната сила или топлота. Това постанова „ зеленият ” дневен ред, който изисква прекосяване към възобновими, само че не изключително постоянни енергийни източници.

Интересна разработка предлага финландската компания Polar Night Energy. Тя се отличи с стартирането на първата в света комерсиална апаратура за предпазване на топлота въз основата на елементарен пясък. Пясъкът, загрят до 500–600 °C, може да отделя топлота в продължение на месеци за поддържане на естествена температура на постройка и зареждането ѝ с топла вода.

Инсталацията съставлява добре изолиран контейнер с височина 7 м и диаметър 4 м. Резервоарът е цялостен с елементарен пясък, измит от горими материали и нечистотия. В центъра на резервоара е положена елементарна топлообменна верига, която дава на пясъка непотребната топлота от системата за централно отопление и обслужващите сървъри. Обемът пясък в резервоара е задоволителен за запазване на 8 MWh сила при номинална изходна мощ от 100 kW.
още по темата
Топлината може да се съхранява с месеци при дребни загуби. Инсталацията не е предопределена за генериране на електрическа енергия, което единствено би нараснало загубите. В показания тип системата се характеризира с висока успеваемост – на равнище от 99% – и се употребява за отопление на жилищни пространства и публични места, както и за загряване на вода.

Дизайнерът на централата счита, че планът е елементарен за мащабиране. Големите резервоари за пясък могат да съхраняват до 20 GWh сила, когато пясъкът се нагрее до 1000 °C. Подобни топлинни батерии могат да бъдат основани в изоставени мини и други подземни резервоари с вярна форма. Това доста ще понижи разноските за съхранена сила, като даже при дребна апаратура може да се получи топлота на цена от $10,27 за kWh.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР