Топлина. Грижа. Любов. Щастие. С наближаването на коледните празници все

...
Топлина. Грижа. Любов. Щастие. С наближаването на коледните празници все
Коментари Харесай

Фондация помага на младежи, напуснали домове за деца, да се интегрират в обществото

Топлина. Грижа. Любов. Щастие. С наближаването на коледните празници от ден на ден се сещаме какъв брой скъпо е времето, прекарано със фамилията. Трябва да знаем и помним обаче, че някои деца в никакъв случай не са споделяли Коледа или различен празник с родителите си. Някои от тях в никакъв случай не са усещали топлината на майчината ласка и спокойствието на бащината прегръдка. Това са орисите на стотиците дребни и огромни, лишени от наставнически грижи.

При навършване на пълноправие младежите, напускащи обществените домове, би трябвало да се оправят сами с провокациите на живота. В множеството случаи никой не ги е подготвил за тази значима крачка. Според Фондация за обществена смяна и включване () те постоянно са без умения да търсят работа и да се приспособяват към работна конюнктура, намерят жилище, грижат за домакинство и ръководят. Така се оказват лесна жертва на редица рискови държания и практики.

Фондацията за обществена смяна и включване е основана преди 11 години и от този момент насам неуморно оказва помощ на младежи, напуснали обществени домове, да се интегрират в обществото.

„ Малката, само че навременна поддръжка може да промени както ориста на младежа, по този начин и на цялото общество “, споделя Николай Колев, началник направление обществени действия във ФСПВ.

В момента фондацията работи по две стратегии - „ Ранно детско развиване в уязвимите общности “ и „ Дом опция “. Първата от тях е съсредоточена върху предварителната защита на ранното отпадане от просветителната система на деца в уязвими общности. В Център за социална поддръжка в кв. Факултета всекидневно се образоват деца сред 3 и 5-годишна възраст. Работата е ориентирана както към децата, по този начин и към техните фамилиите. Но през последните месеци епидемиологичната конюнктура съществено затруднява дейностите по програмата.

Младежи по програмата "Дом опция "

„ “ е мрежа от жилища за уязвими младежи на възраст сред 18-26 години, напуснали обществени домове. Програмата дава опция за поддръжка, развиване и достъп както до пазара на труда, по този начин и до здравно-медицинска помощ за интервал от 2 години. Желаещите да аплайват в нея, би трябвало да имат мощна личностната мотивация за развиване.

„ Присъединявайки се към нас, младежът декларира, че ще даде най-хубавото, на което е кадърен, с цел да придобие нужните познания и умения за независим живот “, прибавя Николай Златев.

В момента Фондацията има открита DMS акция за набиране на средства за издръжката на две жилища от програмата „ Дом опция “ – DMS DOM на 17 777.

Kаква е историята на един от стотиците български младежи, израснали без наставнически грижи вижте в уеб страницата Ladyzone.bg
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР