Топенето на ледената покривка в края на последната ледникова епоха

...
Топенето на ледената покривка в края на последната ледникова епоха
Коментари Харесай

Близо ли е светът до покачване на нивата на океаните

Топенето на ледената завивка в края на последната ледникова ера може да е предизвикало повишение на морското ниво с 10 пъти по-висока от сегашната скорост, се споделя в изследване, оповестено в четвъртък от екип, управителен от учени от английския университет " Дърам ", оповестява " Франс прес ". Въз основа на геоложки записи откривателите пресмятат, че океаните в международен мащаб са се нараснали с 3,6 метра на век за 500-годишен интервал преди към 14 600 години.

Учените считат, че тяхното проучване може да помогне за предвиждането на бързо повишаване на равнището на моретата и океаните, което може да докара до заблатяване на крайбрежни зони и гъсто обитаеми речни делти.

„ Установихме, че по-голямата част от бързото повишаване на морското ниво се дължи на стопяване на ледената завивка в Северна Америка и Скандинавия, с изненадващо дребен принос от Антарктика “, сподели съавторът на проучването Пипа Уайтхаус от географския отдел на университета " Дърам ".

 Топящи се ледове в Гренландия - фотография на НАСА от Космоса

„ Следващият огромен въпрос е да се разбере какво е предизвикало разтопяването на леда и какво въздействие е оказал солидният приток на води от стопените ледове върху океанските течения в Северния Атлантик.

Съвременните модели, употребявани от доста климатични учени, пресмятат, че равнището на морското ниво може да се увеличи с сред 1 и 2 метра в края на този век. Изследователите от " Дърам " са употребявали подробни геоложки данни за морското ниво и най-съвременни техники за моделиране, с цел да разкрият източниците на трагичното повишаване на равнищата на океаните в края на последната ледникова ера.

Идентифицирането на източника на стопената вода ще помогне да се усъвършенства точността на климатичните модели, които се употребяват за възпроизвеждане на предишното и прогнозиране на промени в бъдещето, прибавя екипът.



Учените означават, че констатациите са изключително навременни, защото ледената завивка на Гренландия бързо се топи и способства за повишение на морското ниво и промени в световната океанска циркулация.

През 2019  в Гренландия са стопили повече от половин трилион тона лед и топена вода, което съставлява 40% от общото повишение на морското ниво през тази година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР