Топенето на ледената покривка на Гренландия може да бъде изненадващ

...
Топенето на ледената покривка на Гренландия може да бъде изненадващ
Коментари Харесай

При топенето си гренландският лед замърсява с живак океана

Топенето на ледената завивка на Гренландия може да бъде неочакван източник на отровен живак, оповестява материал в " Америкън Сайънтист ".Островът е едно от най-отдалечените места на Земята - все пак отточната вода от някои топящи се ледници съдържа толкоз живак, колкото мощно нечистите реки в мощно обитаемоте елементи на света.

Това са откритията на ново изследване, което проучва топящата се вода, течаща от югоизточния ъгъл на ледената завивка. Изследването поражда угриженост по отношение на количеството живак, постъпващо в околните реки и фиорди, значими източници на риба за крайбрежните гренландски общности.

" Определено има по-високи концентрации на живак във фиордите, в сравнение с бихме очаквали, преди да влезем в това изследване ", сподели водещият създател Джон Хокингс, постдокторант в Университета на Флорида.

Изследователите събират проби от топяща се вода при експедиции до ледената завивка през 2012, 2015 и 2018 година Те също по този начин вземат проби от вода наоколо до няколко фиорда, захранвани от топящите се ледници.

Химическите разбори разкриват изненадващо високи равнища на разперен живак във водата.

Концентрацията на живак в реките с разтопена вода е била най-малко с порядък по-висока от концентрациите, открити в елементарните реки в Арктика. Тези концентрации леко се разреждат по времето, когато те изтичат във фиордите - само че към момента са по-високи от предстоящото, споделят откривателите.

Дори след разбъркване със солената вода, равнищата във фиордите са останали с порядък по-високи от равнищата на живак, открити в множеството отворени океански води.

За разлика от нечистите реки в други елементи на света, нечисти от индустриална активност, откривателите считат, че живакът в Гренландия идва от естествени източници. Ако идваше от човешко замърсяване, тогава снегът върху ледената завивка също би трябвало да е цялостен с живак - все пак предходни изследвания демонстрират, че е относително чист. Вместо това учените имат вяра, че живакът евентуално излиза от основата под леда.

Утайките под ледниците могат да съдържат огромни концентрации на естествено срещащ се живак. Тъй като ледът се плъзга и смила над скалната основа, той може да отделя живак в потоците от топяща се вода, изтичаща от ледената завивка.

Високите концентрации на живак в крайбрежните води на Гренландия са причина за безпокойствие, споделят откривателите. Тези води поддържат богата морска екосистема. Риболовът е основата на стопанската система на Гренландия, както и главен източник на храна за коренните общности на острова.

Засега не е ясно каква част от живака в действителност попада в питателните ресурси. Част от него може да падне право на дъното на морето, където да остане за непрекъснато в капан в морски утайки. Но има доказателства от други елементи на Арктика, че замърсяването с живак може да се натрупва в рибите и в последна сметка да изложи на заплаха човешките общности, които ги употребяват.

" Голям въпрос е дали живакът [в Гренландия] минава през тази биологична граница в организми във водната хранителна мрежа ", сподели Хокингс. Новото изследване мери единствено сурови концентрации във водата, само че бъдещите проучвания могат да изследват самата морска екосистема.

Също по този начин не е ясно по какъв начин изменението на климата може да повлияе на тези равнища на живак в бъдеще. Ледената завивка на Гренландия се топи с все по-бързи темпове с течение на времето. Повече топена вода от крайбрежните ледници може да докара до повече замърсяване с живак във водата.

От друга страна, огромна част от бъдещото размразяване на Гренландия се чака да пристигна от повърхността на ледената завивка - а повърхността е релативно чиста. Увеличението на повърхностния отток може да помогне за разреждане на част от живака, течащ под ледниците, уточни Хокингс.

Тъй като несигурностите са към момента толкоз огромни, са нужни повече проучвания в ледената завивка.

" Необходим е повече мониторинг ", сподели Хокингс. " Необходим е дълголетен мониторинг на реките към Гренландия, с цел да се откри в действителност дали това е климатично сензитивно или не. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР