Топенето на леда на планетата се ускорява с рекордни темпове,

...
Топенето на леда на планетата се ускорява с рекордни темпове,
Коментари Харесай

Рекордни темпове на топене на ледовете на планетата

Топенето на леда на планетата се форсира с рекордни темпове, като най-бързо се топят ледените покривки в Гренландия и Антарктида, откри изследване, представено от " Гардиън ".

Процентът на загубите в този момент е в сходство с най-лошите сюжети на Междуправителствения панел за климатичните промени, водещият международен престиж в региона на климата. Това се акцентира в публикация, оповестена в списание The Cryosphere.

Томас Слейтър, водещ създател и теоретичен помощник в центъра за полярно наблюдаване и моделиране в университета в Лийдс, предизвести, че последствията ще се усетят по целия свят. " Повишаването на морското равнище в този мащаб ще има доста съществено влияние върху крайбрежните общности през този век ", сподели той.

Около 28 трлн. тона лед са изгубени сред 1994 и 2017 година, което съгласно изчисленията на създателите ще бъде задоволително, с цел да се сложи ледена завивка с дебелина 100 метра в Обединеното кралство. Около две трети от загубата на лед е породена от стоплянето на атмосферата, а към една трета от стоплянето на моретата.

През проучвания интервал процентът на загуба на лед се е ускорил с 65%, открива хартията, от 0,8 т тона годишно през 90-те до 1,3 трилиона тона годишно до 2017 година Около половината от целия загубен лед е от сушата, което способства непосредствено към световното повишаване на морското ниво. Загубата на лед през интервала на проучване, от 1994 до 2017 година, се пресмята, че е повишила морското ниво с 35 милиметра.

Най-големи количества лед са изгубени от плаващ лед в полярните райони, което усилва риска от механизъм за противоположна връзка, прочут като загуба на албедо. Белият лед отразява слънчевата радиация назад в космоса - резултатът албедо - само че когато плаващият морски лед се топи, той открива тъмна вода, която всмуква повече топлота, ускорявайки в допълнение стоплянето в противоположна връзка.

Глетчерите демонстрираха идната най-голяма загуба на размер лед, с над 6 тона загуби сред 1994 и 2017 година, към една четвърт от световната загуба на лед за интервала. Свиването на ледниците заплашва да аргументи както наводнения, по този начин и дефицит на вода в някои райони, защото така като огромни количества се топят, те могат да затрупат областите надолу по течението, тогава свитите ледници създават по-малко от непрекъснатия воден поток, нужен за земеделието.

Inès Otosaka, съавтор на отчета и докторски откривател в Центъра за полярни наблюдения и моделиране на Университета в Лийдс, споделя: " Освен че способстват за междинното световно повишаване на морското ниво, планинските ледници са от решаващо значение и като сладководен запас за локалните общности. Следователно отстъплението на ледниците по света е от решаващо значение както на локално, по този начин и на световно равнище. "

Проучването, озаглавено Земен мразовит дисбаланс, употребява сателитни наблюдения през 23-годишния интервал, с цел да оцени леда по целия свят. Предишни изследвания са изследвали елементи на света, вместо да вършат цялостна оценка на данните. Изследователският екип включва Университета в Единбург, Университетския лицей в Лондон и Earthwave, организация за просвета за данни, и е финансиран от Съвета за проучване на естествената среда в Обединеното кралство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР