Томи - женската херманова костенурка на Шийла Флорис от английския

...
Томи - женската херманова костенурка на Шийла Флорис от английския
Коментари Харесай

Най-възрастната домашна костенурка навърши 121 години

Томи - женската херманова костенурка на Шийла Флорис от британския град Гилдфорд, отпразнува 121-ия си рожден ден и стана най-възрастният домакински любим, оповестява в. "Дейли мейл ", представен от БНР.

Бабата на Шийла купува костенурката през 1909 година за една лира. Тогава животинчето е на 11 години. Първоначално я мислели за момче, до момента в който не почнала да снася яйца, въпреки и празни. Шийла, която е на 62 години, се грижи за Томи от 5-годишна и твърди, че не я е водила на ветеринар нито един път. Здравето на костенурката е чудесно макар възрастта ѝ. Бъдещето ѝ е ярко, тъй като всички в фамилията я обичат.

"Първият ми спомен от нея е по какъв начин пълзи в градината на родителите ми - описа Шийла. - Беше прелестно да раста с нея. Спомням си по какъв начин препускашe из градината. Доста беше бърза ".

Децата на Шийла също са ѝ се радвали доста.

Томи още "препуска " из градината. Когато я извикат, постоянно идва.

Дължината на хермановите костенурки рядко надвишава 18 см. Естествената им среда са скалистите хълмове и широколистните гори на Средиземноморието. Дълголетниците като Томи са необичайност - нормално живеят към 50 години.

Шийла си изяснява дълголетието на Томи със здравословната храна - най-вече плевели, трева и глухарчета от градината, и любовта на фамилията. Тя си има и желано място под един шубрак.

Томи хибернира шест месеца през зимата, като се заравя в градината. Винаги се буди на 1 април - рождения ден на майката на Шийла или в Деня на майката.

Томи е претърпяла две международни войни, по нейно време са се сменили шест английски монарси и 21 американски президенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР