Тома Биков, ФейсбукИмаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който

...
Тома Биков, ФейсбукИмаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който
Коментари Харесай

Тома Биков: Партизанлъкът и политкомисарството в българската култура трябва да приключат!

Тома Биков, Facebook

" Имаме още едно неявяване. Един гербаджийски отпадък, който го изхвърлихме от представлението... " Това са думи на режисьора Александър Морфов по адрес на артиста Евгени Будинов.

С Евгени бяхме сътрудници в 44-ото национално заседание като част от парламентарната група на ГЕРБ. Думите на Александър Морфов са произнесени във връзка отстраняването на Евгени от представлението „ Хъшове ” в Народния спектакъл.

В записа, който обявявам по-долу, самият Морфов споделя, че Евгени има актьорски качества, само че не може да бъде част от представлението поради своите разбирания. С две думи, повода Евгени Будинов да бъде отхвърлен от представлението е, че симпатизира на ГЕРБ и го декларира обществено. Очевидно Морфов приказва пред участващите в спектакъла, като задачата е да бъде унизен Евгени Будинов.

Впрочем, през лятото той ми се обади, с цел да ми каже, че са го отстранили от „ Хъшове ” по политически аргументи. Признавам си, че тогава ми беше мъчно да допускам, че сходно нещо би могло да се случи в Народния спектакъл. След като изгледах записа, си давам сметка, че казусът е надалеч по-дълбок от това, дали Евгени Будинов ще взе участие в едно или друго зрелище. От записа излиза наяве, че разделянето и партизанлъкът са стигнали толкоз надалеч, че са станали водещ сюжет даже в институция като Народния спектакъл.

Безспорен факт е, че Александър Морфов е надарен режисьор и има правото на своите политически убеждения. Подобно право обаче има всеки, който работи освен в Народния спектакъл, а където и да било. Защото България към момента е свободна страна и политическите възгледи не са определящи за кариерното развиване на който и да било.

В Народния спектакъл работят едни от най-хубавите български артисти и всеки от тях евентуално има своята позиция по политическите тематики. Всеки от тях има правото да показва тази позиция обществено и в случай че погледнем предизборните акции от последните години ще забележим, че артисти и режисьори от първата ни сцена са подкрепяли разнообразни политически сили. Това нито ги е направило по-малко надарени, нито им е попречило да радват публиката в театъра и киното.

Надявам се, че след края на злощастното министерстване на Велислав Минеков, което токсини атмосферата в целия културен бранш, партизанлъкът и политкомисарството в българската просвета ще приключат и българските културни дейци още веднъж ще могат да работят умерено и оттатък политическите си пристрастия. Защото в изкуството би трябвало да има място за всеки надарен човек, без значение от политическите му пристрастия.

 



 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР